Kolakaker

Når man skal starte på den olympiske øvelsen «julebakst» er det viktig å varme opp for å unngå langvarige skader. Jeg har valgt disse enkle, men sabla gode, småkakene som en myk start på det som sikkert kommer til å bli et maraton i kakebaking. Kolakaker har relativt få ingredienser, det blir minimalt med oppvask, og man skal jobbe skikkelig hardt for å få et dårlig resultat. Med andre ord: Let the baking begin!

kolakaker

Kolakaker (ca 40 stk.)

100 g smør
100 g sukker
175 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
0,75 dl lys sirup

Smuldre sammen smør og sukker i en bakebolle. Tilsett hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og bland godt. Ha til slutt i sirup og rør sammen til en litt løs masse. Del i 3 emner og rull til fingertykke pølser. Legg pølsene på stekebrett og press flate med fingrene eller håndflaten. Stek i ca 15 minutter på 175 grader.

Kakene er ferdige når de begynner å bli mørke langs kantene. Skjær kakene med en gang de kommer ut av ovnen. Bruk gjerne en pizzakutter. Når de er avkjølte blir de de fine, deilige, sprø julekaker og passer perfekt til kaffepausen kl 14…

TIPS: Det står alltid at man skal bruke usaltet smør i oppskrifter på kaker og cookies o.l. Det blåser jeg i og bruker vanlig meierismør til alt. Til kolakakene brukte jeg sågar Kvitseidsmør. Det var det eneste jeg hadde… Kakene tok ingen skade av det.

PS: I oppskriften jeg har står det «Colakaker». Så fortalte Ina i [kjøkkentjeneste] at de muligens heter «kolakaker» etter det svenske ordet for karamell: kola. Det virket sannsynlig, så jeg byttet. Med «c» eller «k»: kakene smaker digg uansett! Og det er et bedre navn enn «brune pinner»…

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, SmåkakerStikkord: , , Bokmerk permalenken.

21 Responses to Kolakaker

 1. Tora sier:

  Dette er ekte jul for meg!
  Ikke så mange som har hørt om det virker det som, men er jo dødsgodt! Og fine bilder!

  haha, brune pinner XD

  • ENEstående Mat sier:

   Jeg har ingen tradisjoner som binder meg til disse kakene, men enig med deg: de er dødsgode! De skal bakes igjen og igjen :-)

 2. Rimmis sier:

  De beste julekakene som finnes. Favoritt hjemme hos oss.

 3. Unni sier:

  Disse laget min mor da jeg var liten, har lagd dem til mine barn og elsker de. I fjor laget vi 5-dobbel porsjon 1 desember, og det holdt så vidt til julaften :)

 4. Olsiana sier:

  Hei :)
  har ikke spurt om lov, men nå har vi laget kolakakene dine ;)
  og de ble kjempegode! Tusen takk for at du deler oppskriften :)
  Hvis det er greit for deg, så skriver jeg den ned så jeg har den til neste år :)

 5. Charlotte Steinhaug sier:

  Ny julekakefavoritt hos oss også!

 6. Tilbaketråkk: Matbloggernes oppskrifter på julebakst

 7. Tilbaketråkk: 7 slag til jul - mine julekakefavoritter - Enestående MatEnestående Mat

 8. Renate sier:

  Fantastiske gode julekaker, du er så flink!! Har brukt denne oppskrifta i 3 år nå, blitt tradisjon hos oss :)

 9. Siri-Anne sier:

  Men hvor kommer kolaen inn i denne? Står ikke.noe om d i oppskriften…..?

  • ENEstående Mat sier:

   Hei Siri-Anne!
   Navnet kommer av det svenske ordet for karamell: «kola». Og kakene smaker karamell!
   AC:-)

 10. Tilbaketråkk: Samling av over 40 slag til Jul - Klar, ferdig, visp!

 11. Kan man bruke mørk sirup i stedet for lys?

  • ENEstående Mat sier:

   Hei Sissel! Det burde ikke være noe i veien for å bruke mørk sirup. Smaken blir litt annerledes men ellers er egenskapene like. Lykke til med bakingen :-)

 12. Ane sier:

  Jeg prøver å ser om jeg får svar selv om det er veldig lenge siden sist aktivitet. Det står 3/4 dl sirup, og selv om jeg har bakt denne oppskriften i 2 år nå blir jeg usikker før første gang jeg skal bake: er det 3 til 4 dl sirup, eller 3/4 dl (0,75 dl) sirup?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.