kolakaker til jul
Småkaker

Kolakaker

Difficulty Easy

Når man skal starte på den olympiske øvelsen “julebakst” er det viktig å varme opp for å unngå langvarige skader. Jeg har valgt disse enkle og sabla gode kolakakene som en myk start på det som sikkert kommer til å bli et maraton i kakebaking.

Kolakaker (eller brune pinner som de også kalles) smaker nydelig karamell (“kola” på svensk) og kan virke både sprø og seige på en og samme tid. I tillegg er det en oppskrift med relativt få ingredienser og det blir ikke så mye rot på kjøkkenet. Man skal med andre ord jobbe skikkelig hardt for å få et dårlig resultat. Og med det: Let the baking begin!

kolakaker - brune pinner

Kolakaker (ca 40 stk.)

  • 100 g smør
  • 100 g sukker
  • 175 g hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 0,75 dl lys sirup

Slik gjør du:

  1. Smuldre sammen smør og sukker i en bakebolle.
  2. Tilsett hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og bland godt.
  3. Ha til slutt i sirup og rør sammen til en litt løs masse.
  4. Del i 3 emner og rull til fingertykke pølser. Legg pølsene på stekebrett og press flate med fingrene eller håndflaten.
  5. Stek i ca. 15 minutter på 175 grader. Kakene er ferdige når de begynner å bli mørke langs kantene.
  6. Skjær kakene med en gang de kommer ut av ovnen. Bruk gjerne en pizzakutter. Når kakene er avkjølte blir de de fine, deilige, sprø julekaker og passer perfekt til kaffepausen kl. 14…

TIPS: Det står alltid at man skal bruke usaltet smør i oppskrifter på kaker og cookies o.l. Det blåser jeg i og bruker vanlig meierismør til alt. Til kolakakene brukte jeg sågar Kvitseidsmør første gang jeg bakte dem. Det var det eneste jeg hadde… Kakene tok ingen skade av det.

PS: Da jeg opprinnelig la ut oppskriften het den “Colakaker”. Så fortalte Ina i [kjøkkentjeneste] at det heter heter “kolakaker” etter det svenske ordet for karamell: kola. Det virket sannsynlig, så jeg byttet. Uansett om det er “c” eller “k”: disse kakene smaker digg uansett! Og det er et bedre navn enn “brune pinner”…

brune pinner - kolakaker

21 Comments

  1. Dette er ekte jul for meg!
    Ikke så mange som har hørt om det virker det som, men er jo dødsgodt! Og fine bilder!

    haha, brune pinner XD

    • ENEstående Mat

      Jeg har ingen tradisjoner som binder meg til disse kakene, men enig med deg: de er dødsgode! De skal bakes igjen og igjen :-)

  2. De beste julekakene som finnes. Favoritt hjemme hos oss.

  3. Disse laget min mor da jeg var liten, har lagd dem til mine barn og elsker de. I fjor laget vi 5-dobbel porsjon 1 desember, og det holdt så vidt til julaften :)

  4. Hei :)
    har ikke spurt om lov, men nå har vi laget kolakakene dine ;)
    og de ble kjempegode! Tusen takk for at du deler oppskriften :)
    Hvis det er greit for deg, så skriver jeg den ned så jeg har den til neste år :)

  5. Charlotte Steinhaug

    Ny julekakefavoritt hos oss også!

  6. Pingback: Matbloggernes oppskrifter på julebakst

  7. Pingback: 7 slag til jul - mine julekakefavoritter - Enestående MatEnestående Mat

  8. Fantastiske gode julekaker, du er så flink!! Har brukt denne oppskrifta i 3 år nå, blitt tradisjon hos oss :)

  9. Men hvor kommer kolaen inn i denne? Står ikke.noe om d i oppskriften…..?

    • ENEstående Mat

      Hei Siri-Anne!
      Navnet kommer av det svenske ordet for karamell: “kola”. Og kakene smaker karamell!
      AC:-)

  10. Pingback: Samling av over 40 slag til Jul - Klar, ferdig, visp!

  11. Kan man bruke mørk sirup i stedet for lys?

    • ENEstående Mat

      Hei Sissel! Det burde ikke være noe i veien for å bruke mørk sirup. Smaken blir litt annerledes men ellers er egenskapene like. Lykke til med bakingen :-)

  12. Jeg prøver å ser om jeg får svar selv om det er veldig lenge siden sist aktivitet. Det står 3/4 dl sirup, og selv om jeg har bakt denne oppskriften i 2 år nå blir jeg usikker før første gang jeg skal bake: er det 3 til 4 dl sirup, eller 3/4 dl (0,75 dl) sirup?

    • ENEstående Mat

      Hei Ane! Takk for spørsmålet. Det er nok litt forvirrende så jeg skal endre til 0,75 dl. Lykke til

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.