Når man skal starte på den olympiske øvelsen «julebakst» er det viktig å varme opp for å unngå langvarige skader. Jeg har valgt disse enkle, men sabla gode, småkakene som en myk start på det som sikkert kommer til å bli et maraton i kakebaking. Kolakaker har relativt få ingredienser, det blir minimalt med oppvask, og man skal jobbe skikkelig hardt for å få et dårlig resultat. Med andre ord: Let the baking begin!
Kolakaker (ca 40 stk.)
100 g smør
100 g sukker
175 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
0,75 dl lys sirup
Smuldre sammen smør og sukker i en bakebolle. Tilsett hvetemel, vaniljesukker og bakepulver og bland godt. Ha til slutt i sirup og rør sammen til en litt løs masse. Del i 3 emner og rull til fingertykke pølser. Legg pølsene på stekebrett og press flate med fingrene eller håndflaten. Stek i ca 15 minutter på 175 grader.
Kakene er ferdige når de begynner å bli mørke langs kantene. Skjær kakene med en gang de kommer ut av ovnen. Bruk gjerne en pizzakutter. Når de er avkjølte blir de de fine, deilige, sprø julekaker og passer perfekt til kaffepausen kl 14…
TIPS: Det står alltid at man skal bruke usaltet smør i oppskrifter på kaker og cookies o.l. Det blåser jeg i og bruker vanlig meierismør til alt. Til kolakakene brukte jeg sågar Kvitseidsmør. Det var det eneste jeg hadde… Kakene tok ingen skade av det.
PS: I oppskriften jeg har står det «Colakaker». Så fortalte Ina i [kjøkkentjeneste] at de muligens heter «kolakaker» etter det svenske ordet for karamell: kola. Det virket sannsynlig, så jeg byttet. Med «c» eller «k»: kakene smaker digg uansett! Og det er et bedre navn enn «brune pinner»…
Tilbaketråkk: Matbloggernes oppskrifter på julebakst
Tilbaketråkk: 7 slag til jul - mine julekakefavoritter - Enestående MatEnestående Mat
Tilbaketråkk: Samling av over 40 slag til Jul - Klar, ferdig, visp!