No knead for speed – eltefritt brød

Jeg mÃ¥ bare beklage den «cheezy» overskriften, men jeg klarte ikke la være. PÃ¥ samme mÃ¥te som jeg ikke klarte la være Ã¥ prøve meg pÃ¥ det største som har skjedd innen brødbaking siden tørrgjær: no knead bread.

eltefritt brød
Jeg fant en fin video pÃ¥ www.matpaabordet.no som viser hvor enkelt det er Ã¥ lage denne type brød… Første forsøk ble selvsagt mislykket. Det er jo meg og gjær det er snakk om her. Men i stedet for Ã¥ sutre over spilt brød kastet jeg meg pÃ¥ en ny deig med en gang, og resultatet av andre runde ble uten tvil det vakreste og beste brødet jeg noensinne har laget. SÃ¥ er det kanskje noe ved dette no knead-greiene likevel…

Lyst eltefritt brød (1 stk.)

500 g hvetemel
0,25 ts tørrgjær
1,5 ts salt
ca 3,25 dl kaldt vann

Ha det tørre i en bakebolle og bland sammen med en slikkepott. Hell over vannet og rør sammen. Det var her jeg gjorde feil med første deigen jeg satt. Jeg brukte oppgitt mengde vann i stedet for å se på videoen hvordan deigen skal se ut når den settes til heving. Deigen skal være litt tørr (se video under). Dekk bakebollen med plast og la den heve i romtemperatur i minimum 12 timer. Jeg lot min heve i ca 18-20 timer.

eltefritt brød

NÃ¥r deigen har hevet tilstrekkelig lenge, legg bakepapir pÃ¥ kjøkkenbenken og dryss pÃ¥ godt med mel. Velt deigen ut pÃ¥ melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til Ã¥ folde deigen 3-4 ganger over seg selv. Legg deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og la den heve i ytterligere 1,5-2 timer.

Når det gjenstår en halv time av hevetiden, stilles stekeovnen på 250 grader og formen du skal bruke settes inn i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg brukte en emaljert støpejernsgryte.

eltefritt brød

Ta den varme formen ut av ovnen og ha deigen i. Sett på lokk og stek i ca 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til ca 220 grader og stek videre i  15 minutter. Avkjøl brødet på rist, og nyt lunkent med favorittpålegget.

Her er videoen til www.matpaabordet.com:

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under GjærbakstStikkord: , Bokmerk permalenken.

21 Responses to No knead for speed – eltefritt brød

  1. Tilbaketråkk: Eltefritt brød med steel cut havre - ENEstående MatENEstående Mat

  2. Tilbaketråkk: Rugrundstykker til matpakka - ENEstående MatENEstående Mat

  3. Tilbaketråkk: Festmat til 17. mai - ENEstående MatENEstående Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.