Jeg mÃ¥ bare beklage den «cheezy» overskriften, men jeg klarte ikke la være. PÃ¥ samme mÃ¥te som jeg ikke klarte la være Ã¥ prøve meg pÃ¥ det største som har skjedd innen brødbaking siden tørrgjær: no knead bread.
Jeg fant en fin video pÃ¥ www.matpaabordet.no som viser hvor enkelt det er Ã¥ lage denne type brød… Første forsøk ble selvsagt mislykket. Det er jo meg og gjær det er snakk om her. Men i stedet for Ã¥ sutre over spilt brød kastet jeg meg pÃ¥ en ny deig med en gang, og resultatet av andre runde ble uten tvil det vakreste og beste brødet jeg noensinne har laget. SÃ¥ er det kanskje noe ved dette no knead-greiene likevel…
Lyst eltefritt brød (1 stk.)
500 g hvetemel
0,25 ts tørrgjær
1,5 ts salt
ca 3,25 dl kaldt vann
Ha det tørre i en bakebolle og bland sammen med en slikkepott. Hell over vannet og rør sammen. Det var her jeg gjorde feil med første deigen jeg satt. Jeg brukte oppgitt mengde vann i stedet for å se på videoen hvordan deigen skal se ut når den settes til heving. Deigen skal være litt tørr (se video under). Dekk bakebollen med plast og la den heve i romtemperatur i minimum 12 timer. Jeg lot min heve i ca 18-20 timer.
NÃ¥r deigen har hevet tilstrekkelig lenge, legg bakepapir pÃ¥ kjøkkenbenken og dryss pÃ¥ godt med mel. Velt deigen ut pÃ¥ melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til Ã¥ folde deigen 3-4 ganger over seg selv. Legg deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og la den heve i ytterligere 1,5-2 timer.
Når det gjenstår en halv time av hevetiden, stilles stekeovnen på 250 grader og formen du skal bruke settes inn i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg brukte en emaljert støpejernsgryte.
Ta den varme formen ut av ovnen og ha deigen i. Sett på lokk og stek i ca 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til ca 220 grader og stek videre i  15 minutter. Avkjøl brødet på rist, og nyt lunkent med favorittpålegget.
Her er videoen til www.matpaabordet.com:
Tilbaketråkk: Eltefritt brød med steel cut havre - ENEstående MatENEstående Mat
Tilbaketråkk: Rugrundstykker til matpakka - ENEstående MatENEstående Mat
Tilbaketråkk: Festmat til 17. mai - ENEstående MatENEstående Mat