No knead for speed – eltefritt brød

Jeg må bare beklage den «cheezy» overskriften, men jeg klarte ikke la være. På samme måte som jeg ikke klarte la være å prøve meg på det største som har skjedd innen brødbaking siden tørrgjær: no knead bread.

eltefritt brød
Jeg fant en fin video på www.matpaabordet.no som viser hvor enkelt det er å lage denne type brød… Første forsøk ble selvsagt mislykket. Det er jo meg og gjær det er snakk om her. Men i stedet for å sutre over spilt brød kastet jeg meg på en ny deig med en gang, og resultatet av andre runde ble uten tvil det vakreste og beste brødet jeg noensinne har laget. Så er det kanskje noe ved dette no knead-greiene likevel…

Lyst eltefritt brød (1 stk.)

500 g hvetemel
0,25 ts tørrgjær
1,5 ts salt
ca 3,25 dl kaldt vann

Ha det tørre i en bakebolle og bland sammen med en slikkepott. Hell over vannet og rør sammen. Det var her jeg gjorde feil med første deigen jeg satt. Jeg brukte oppgitt mengde vann i stedet for å se på videoen hvordan deigen skal se ut når den settes til heving. Deigen skal være litt tørr (se video under). Dekk bakebollen med plast og la den heve i romtemperatur i minimum 12 timer. Jeg lot min heve i ca 18-20 timer.

eltefritt brød

Når deigen har hevet tilstrekkelig lenge, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss på godt med mel. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 3-4 ganger over seg selv. Legg deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og la den heve i ytterligere 1,5-2 timer.

Når det gjenstår en halv time av hevetiden, stilles stekeovnen på 250 grader og formen du skal bruke settes inn i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg brukte en emaljert støpejernsgryte.

eltefritt brød

Ta den varme formen ut av ovnen og ha deigen i. Sett på lokk og stek i ca 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til ca 220 grader og stek videre i  15 minutter. Avkjøl brødet på rist, og nyt lunkent med favorittpålegget.

Her er videoen til www.matpaabordet.com:

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under GjærbakstStikkord: , Bokmerk permalenken.

21 Responses to No knead for speed – eltefritt brød

  1. Tilbaketråkk: Eltefritt brød med steel cut havre - ENEstående MatENEstående Mat

  2. Tilbaketråkk: Rugrundstykker til matpakka - ENEstående MatENEstående Mat

  3. Tilbaketråkk: Festmat til 17. mai - ENEstående MatENEstående Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.