Årets påskelam har fått seg litt av en overraskelse! Det er ikke det at jeg ikke liker det tradisjonelle lammelåret stappet med hvitløk og rosmarin, og spist i gode venners lag. Men jeg synes et helt lammelår til meg selv er litt i overkant…
Så, for en stund tilbake lagde jeg en egyptisk kryddermiks, dukkah, og da fikk jeg en idé om å prøve noe nytt. Som tenkt, så stekt, og her er det utradisjonelle resultatet.
Dukkahlam (1 porsjon)
Ca 200 g indrefilet av lam, romtemperert
1-3 ss dukkah
Smør til steking
Ris og bønner (1 porsjon)
1/4 gul løk, finhakket
1/4 rød chili, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
ca 1 ss solsikkeolje
40 g middagsris med villris
50 ml kokosmelk
75 ml kylling- eller grønnsakskraft
50 g kidneybønner, fra boks
1 ss frisk timian, hakket
Salt
Legg indrefileten på kjøkkenbenken og start med tilbehøret. I en panne med lokk surres løk i olje til den er myk og med litt farge. Tilsett finhakket hvitløk og chili. Rør inn riskornene inn i oljen og løken. Tilsett kokosmelk og kraft og kok opp. Skru ned varmen og sett på lokket. La risen putre forsiktig i ca 15-20 minutter, til risen er ferdig kokt. Ha i bønnene når det er 5 minutter igjen av koketiden.
Mens risen styrer seg selv er det tid for å fokusere på lammekjøttet. Tørk fileten med kjøkkenpapir for å bli kvitt værske og evt. blod. Ha kryddermiksen på en tallerken. Rull kjøttet i krydderet og gni det godt inn slik at det dekker alle flater. Ha smøret i en varm stekepanne og brun lammet raskt på alle sider. Skru ned varmen til laveste nivå og etterstek i ca 5 minutter. La fileten hvile før den skjæres opp i tykke gode skiver.
Når all væsken har trekt inn i risen og den er ferdig kokt, rør inn timian. Smak til med salt om det er nødvendig.
Oj! Så eksotisk, dette virker jo lovende! Takk for en god idé!
Det var så lidt ;-)