Verdens beste potetsalat

Når det kommer til potetsalat er det kun én ting som gjelder: HJEMMELAGET! Uten snev av beskjedenhet og sørlandsk tilbakeholdenhet vil jeg påstå at jeg lager verdens beste potetsalat! Helt siden mamma lærte meg sin versjon (på 80-tallet en gang) har jeg «forsket» for å finne fram til den ultimate smak og konsistens. Jeg synes potetsalat skal smake av søtt, salt og syre, ha hint av styrke, og helst serveres litt kjøligere enn romtemperaturen. Dette er matlaging på slump – du er bare nødt til å smake deg fram til det som kjennes rett. Du merker når du er i mål.

potetsalat med egg og paprika

Skikkelig hjemmelaget potetsalat

Kokte poteter, i terninger
Rømme
Majones
Sylteagurker, finhakket
Nykvernet pepper
Vårløk, finhakket
Rød paprika, hakket
Rød chili, finhakket (kan sløyfes)
Litt lake fra sylteagurker
Litt nypresset sitron
Hardkokte egg, i terninger
Salt og pepper

Kok potetene med skallet på, og la de avkjøles helt før de skrelles og kuttes i terninger. Lag «dressingen» mens potetene kjøles ned.

Bland sammen rømme og majones. Jeg bruker gjerne litt mer rømme enn majones. Ha finhakkede sylteagurker, vårløk, paprika og chili i bollen med rømmeblandingen. Smak til med litt salt og nykvernet sort pepper (eller hvit om du ikke vil at salaten skal ha sorte prikker). Spe med litt sylteagurklake (for sødme) og litt nypresset sitron (for syre). Pass på at dressingen ikke blir for tynn.

Vend til slutt inn potetbiter og eggeterninger i dressingen. Smak til med enda mer salt og pepper til smaken er perfekt. La salaten stå å «trekke» i minst 6 timer, helst over natten. Jeg oppbevarer bollen i kjøleskapet, og tar den ut et par timer før den skal spises. Om salaten virker litt tørr er det bare å tilsette litt mer dressingingredienser, og så er verdens beste potetsalat klar til servering!

pølser og potetsalat

TIPS: Det er fullt lovlig å bruke lettmajones og lettrømme. Eller lage majonesen selv… Bruk det du liker best.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Salat, TilbehørStikkord: , , Bokmerk permalenken.

38 Responses to Verdens beste potetsalat

 1. Hei!
  Tusen takk for fine tips! jeg elsker bloggen din, og har allerede anbefalt den til alle mine venner på facebook. De hadde UTELUKKENDE fine ting og si om den de også! :D
  Denne potetsalaten skal få være med meg på 17.mai champagnefrokost! :D ha en topp dag!

  • ENEstående Mat sier:

   Tusen takk for det, Tonje! Gøy med så positive tilbakemeldinger :-)
   Kos deg med champagnefrokost! Det er akkurat som det burde være på en nasjonaldag ;-)

 2. Anita S Dietrichson sier:

  Jeg har først i den siste tiden begynte å sjekke litt rundt på blogger, da jeg vurderer å starte blogging selv (Mitt drivhus – kommer om et par uker). Jeg er imponert over kvaliteten din, på det delikate utseendet du har, på bildene, på maten som er så forseggjort, og på renhet i hele siten. Jeg håper du har mye besøk, og at du får igjen for «strevet». Vet ikke hva du gjør til vanlig, men dette må være en av Norges beste matblogger. Tusen takk. Anita

  • ENEstående Mat sier:

   Tusen takk for så positiv tilbakemelding, Anita! Det setter jeg veldig pris på :-)
   Og lykke til med bloggen din :-)

 3. Anders Damm sier:

  Ser lækkert ud – skal klart prøves!

  Jeg sværger normalt til denne: http://gastromand.dk/opskrift-hjemmelavet-kartoffelsalat-til-grillmad/

  • ENEstående Mat sier:

   Så bra at jeg kan inspirere til å teste en ny oppskrift :-)
   Takk for tipset, Anders! Elsker reddiker, så jeg må nok teste oppskrift din også i løpet av sesongen :-)

 4. Tilbaketråkk: Verdens nest beste potetsalat | Enestående Mat

 5. Anne Cathrine sier:

  Hei,
  ramlet tilfeldig over bloggen din.
  Denne potetsalaten ser og høres nydelig ut, skal absolutt prøve den i nærmeste fremtid.
  Selv har jeg pleid å lage en med potetterninger, klippet bladpersille, finhakket rødløk og epleterninger.
  Bruker også lake av sylteagurker + sitron, men «limer» såvidt sammen med ekte majones. Ikke noe annet. Den forsvinner også fort. Har noen ganger kapers i da jeg elsker kapers :-)I kjøleskap noen timer, som du gjør. Tar ut en halv time før servering.

 6. siv sier:

  Hei!
  Jeg kunne gjerne tenkt meg å prøve denne oppskriften til middagen i helgen, men det er ingen oversikt over hvor mye av hva du bruker i den? Vi er 4 voksne mennesker som skal spise grillmat. Kan du evt. nevne hvor mye av hva du har i salaten? Tusen takk fra matglad sjel

  • ENEstående Mat sier:

   Hei Siv!
   Dette er dessverre litt av en slumpe oppskrift, så du må smake til selv. Litt å gå etter kan jeg likevel gi: Ca 2 medium store poteter og 1 kokt egg pr pers, ca 1 beger rømme til 4 pers (8 poteter) + litt mindre majones. Ca 3/4 paprika, 4-5 vårløk (de tynne lange), og 1 hel sylteagurk til 4 pers. Sitronsaft og lake av sylteagurk er kun snakk om 1-2 ss hver. Må smakes til, og pass på at «dressingen» ikke blir for tynntflytende. Smak til med chili og krydder ellers.

   Håper du finner ut av det og blir fornøyd med resultatet. Hører gjerne fra deg om hvordan resultatet blir :-) Ha en deilig sommerdag!

 7. Rita sier:

  Jeg er ikke så superhappy for potetsalat, men som du sier, den mååå være hjemmelaget! Og denne her vet jeg at skal lages neste gang – gleder meg allerede!

  Du har en utrolig uhøytidelig og morsom måte å skrive på som gjør at bloggen din er en av mine favoritter!! Fortsatt god pinse!

 8. Linda sier:

  For en super blogg:) Mange oppskrifter jeg driver og tester ut. Ble nysgjerrig på potetsalaten din, jeg pleier også å lage en nesten identisk potetsalat, men har i tillegg ca 1 ss. grov sennep og en «dæsj» balsamicoeddik, synes det setter en nydelig smak i potetsalaten, men skal prøve din versjon neste gang:)) TAKK igjen for en flott blogg!!

  • ENEstående Mat sier:

   Tusen takk for alle godord fra deg, Linda! Gøy at du finner inspirasjon på bloggen min.
   Takk for tips om sennep og balsamico. Det skal jeg definitivt teste ut.
   Ha en deilig dag! AC:-)

 9. Tilbaketråkk: Gjesteinnlegg: Danmarks bedste kartoffelsalat | Enestående Mat

 10. Terje sier:

  Er du fortsatt ENEstående? Jeg mener … med denne potetsalaten er man ikke singel lenge … Jeg har lammeskank for to liggende Sous Vide som er ferdige i morgen en gang … Kanskje du skal ta med deg potetsalaten og komme på besøk?

  • ENEstående Mat sier:

   Hehe… på tross av potetsalaten er jeg fremdeles ENEstående, ja ;-)
   Kos deg masse med lammeskankene, det høres veldig godt ut!
   Og takk for tilbudet, men jeg er dessverre opptatt i morgen…
   God påske :-)

 11. Karina sier:

  Terje er vel for god til å være sann, kanseller andre planer og prøv deg på lammeskanker. Skyld gjerne på meg :)
  God påske snuppis!

 12. Tilbaketråkk: Tantes saftige karbonadekaker | Enestående MatEnestående Mat

 13. Tilbaketråkk: Vinnerene av Millsutfordringen

 14. marie sier:

  Fikk servert denne i helga – beste potetsalaten eg har smakt! Kan eg forresten finne forholdet mellom ingrediensane nokon plass? Eg skal servere dette saman med spekemat, eggerøre o.l. til ca 30 personar…

  • ENEstående Mat sier:

   Hei Marie! Så gøy at du likte potetsalaten. Det er min personlige favoritt også ;-)
   Ang. forhold mellom ingrediensene til 4 porsj: Ca 8 medium store poteter og 4 kokte egg, ca 1 beger rømme + litt mindre majones. Ca 3/4 paprika, 4-5 vårløk (de tynne lange), og 1 hel sylteagurk. Sitronsaft og lake av sylteagurk er kun snakk om 1-2 ss hver i en salat til 4. Må smakes til, og pass på at «dressingen» ikke blir for tyntflytende. Smak til med chili og krydder ellers.
   Til 30 personer ville jeg laget 16-20 porsjoner siden du skal servere andre ting også. Lykke til :-)

   • Marie sier:

    Tusen takk for så utfyllande svar!:) Då blei det med eitt mykje lettare å planlegge. Du skriv «1 hel sylteagurk», betyr det at du ikkje kjøper den på glas? Eller kjøper du heile sylteagurkar på glas?

 15. Tilbaketråkk: Vinn en EvaSolo To Go Grill! | Enestående MatEnestående Mat

 16. Lene Simonsen sier:

  Potetsalaten så skikkelig snadder ut! Potetsalat MÅ uansett være hjemmelaget, går absolutt ikke an å kjøpe slikt. Ville også dele et tips fra vår families oppskrift. Vi koker potetene med skallet på, skreller dem umiddelbart når de er ferdig kokt (etter damping da), også kutter i biter og legger på et stort fat, har på salt og pepper + eddik (!). Eddiken gjør underverker med smaken, og siden potetene er varme så trenger den inn i dem. Ellers bruker vi rømme og majones som deg, hakka løk og/ eller stangselleri, gressløk eller vårløk er også godt, men pga eddiken så kan vi droppe sylteagurk-laken, eddiken gjør den jobben. Ha en flott matsommer :)

  • ENEstående Mat sier:

   Tusen takk for at du delte tipset om eddik på potetene. Det skal jeg definitivt teste ut. Ha en deilig matsommer du også :-)

 17. Elise sier:

  Jeg serverte denne potetsalaten første gang 17 mai, og den ble en hit

  • ENEstående Mat sier:

   Så bra. Det er alltid gøy å servere noe som slår an :-)

   • Elise sier:

    Har laget den flere ganger etter det, og får samme positive tilbakemeldingen hver gang. Laget den senest sist lørdag til min sønn som skulle ha grillfest, og konklusjonen er klar: Dette er verdens beste potetsalat !! :)

 18. marianne sier:

  Ny 17. mai og tid for din potetsalat igjen. En sikker vinner hvert år på nabofesten. Takk for flott blogg.

 19. Tilbaketråkk: 5 favorittoppskrifter - poppis i 2015 - Enestående MatEnestående Mat

 20. Tilbaketråkk: Den aller beste 17. mai frokosten - ENEstående MatENEstående Mat

 21. Tilbaketråkk: Egg = påske - ENEstående MatENEstående Mat

 22. Tilbaketråkk: Verdens bedste kartoffelsalat? - Gastromand.dk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.