Kjøttboller av lam har jeg hatt sansen for i mange år og sausen til denne retten fikk jeg ideen til da jeg var på bloggsamling hos MatPrat for å lære mer om lam. Der utfordret superkokken Magnus oss på tenke ut av hvitløk- og rosmarinboksen. I timesvis kokkelerte og eksperiementerte vi med lammeskank med varme krydder, lammeterrin med sjokolade(!), crostini med kanel og gulrotpuré, lam med mangosaus og lam med tyttebær- og stjerneanis. Underveis ble det smaking, smaking og smaking, og etter 6 timer kan man trygt si at nærmet oss en slags lammeoverdose…
Et av tipsene jeg tok med meg fra “weekend of the lamb” er at varme krydder som kanel, ingefær, muskat og stjerneanis passer perfekt til den søtlige smaken av lammekjøtt. Så til denne tomatsausen har jeg har like godt brukt dem alle sammen. En skulle tro det blir litt “overkill”, men faktisk ikke. Det funker så bra at selv de kjedeligste boksetomatene blir gode!
Lammeboller i krydret tomatsaus (1 porsjon)
Krydret tomatsaus
- 1 ss olivenolje
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 0,5 gul løk, finhakket
- 0,5 rød paprika, i biter
- ca. 0,5 boks hakkede tomater (190 g)
- 1 dl kraft/buljong (grønnsak eller kylling)
- 0,5 boks kikerter (ca 90 g)
- 4 tørkede akrikoser, delt i biter
- 1 hel stjerneanis
- 1 cm fersk ingefær, revet
- 0,25 ts revet muskatnøtt
- 1 ts sukker
- Salt og pepper
Lammeboller
- 125 g kjøttdeig av lam
- 0,5 ts malt kanel
- 1 ts kaldt vann
- Salt og pepper
- 1 ts smør, til steking
Slik gjør du:
Start med sausen. Den blir bare bedre jo lenger den får koke så det er fint å få den i gang.
- Ha oljen i en gryte på middels sterk varme. Tilsett hvitløk, løk og paprikabiter og surr til løken er blank. Hell over tomater, kraft og kikerter, og kok opp.
- Tilsett aprikosbiter, stjerneanis, ingefær og muskat. La sausen koke i ca 10 minutter, og ta ut stjerneanisen. Ønsker du en kraftigere anissmak lar du den ligge i lenger. Smak til sausen med litt sukker, salt og pepper. La sausen småkoke under lokk mens lammebollene stekes.
- Lag lammebollene: Ha lammekjøttdeig, kanel, vann, salt (ca. 0,25 ts) og pepper i en bolle, og bland godt sammen. Bruk en teskje, eller fingrene, til å forme små kjøttboller (ca 15 stk).
- Smelt smør i en stekepanne. Stek lammebollene til de får en brun og jevn stekeflate. Rist litt på pannen underveis, det tar ikke mer enn 5 minutter.
- Ha lammebollene og stekeskyen over i tomatsausen og rør om. La alt stå og putre i ca. 10 minutter slik at alle de gode smakene blir godt kjent med hverandre. Nå kan retten serveres, men den kan også stå og godgjøre seg på lav varme i minst 1 time.
- Server med godt brød til, eller kanskje litt couscous, eller bulgur. Å i sava, så digg!
TIPS 1: Denne retten passer også utmerket som tapasrett og kan med hell lages dagen i forveien.
TIPS 2: Les mer om matbloggernes lek med lam på Tines Matblogg og Larsspiserdrikkerogsynser.
Fantastisk lekkert og meget fristende :)
Takk Elin :-) du må teste oppskriften selv. Veldig godt. Jeg lover :-)