Lammeboller i godt selskap

Kjøttboller av lam har jeg hatt sansen for i mange år, men sausen til denne retten fikk jeg ideen til da jeg var på bloggsamling i slutten av august. Da var nemlig jeg og ni andre bloggere samlet hos MatPrat for å lære mer om lam. På fredagen lærte Diplompølsemakermester (kongetittel, ikke sant?) Bjørn Tore oss hvordan bene ut et lammelår og fremdeles ha alle fingrene i behold. På lørdagen utfordret superkokken Magnus oss på tenke ut av hvitløk- og rosmarinboksen. I timesvis kokkelerte og eksperiementerte vi med lammeskank med varme krydder, lammeterrin med sjokolade (!), crostini med kanel og gulrotpuré, lam med mangosaus og lam med tyttebær- og stjerneanis. Underveis ble det smaking, smaking og smaking, og etter 6 timer kan man trygt si at jeg hadde fått en slags lammeoverdose…

Etter en sånn helg var jeg sikker på at årets lammesesong var over før den hadde begynt. Men etter kun fem små ukers avholdenhet er jeg igjen klar for litt lam. Et av tipsene jeg tok med meg fra «the weekend of the lambs» er at varme kryddersorter som for eksempel kanel, ingefær, muskat og stjerneanis passer perfekt til den søte smaken av lammekjøtt. Så jeg har like godt brukt de alle sammen. En skulle tro det blir litt «overkill», men faktisk ikke. Det funker så bra at selv norske boksetomater blir godt…

lammeboller i kryddersaus

Lammeboller i kryddersaus (1 porsjon)

Kryddersaus
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 gul løk, grovt hakket
1/2 rød paprika, i biter
1/2 boks hakkede tomater (ca 190 g)
1 dl kraft (jeg brukte kyllingkraft)
1/2 boks kikerter (ca 90 g)
4 tørkede akrikoser, delt i biter
1 hel stjerneanis
1 cm fersk ingefær, revet
1/4 ts revet muskatnøtt
1 ts sukker
Salt og pepper

Lammeboller
125 g kjøttdeig av lam, romtemperert
1 ts strøkavring
1/4 ts malt kanel
Salt og pepper
1 ts kaldt vann
1 ts smør til steking

Lammeboller i kryddersaus

Start med sausen. Den skal gjerne koke en stund så det er fint å få den igang. Ha oljen i en gryte på middels sterk varme. Tilsett hvitløk, løk og paprikabiter og surr til løken er blank. Hell over tomater, kraft og kikerter, og kok opp. Tilsett aprikosbiter, stjerneanis, ingefær og muskat. La sausen koke i ca 10 minutter, og ta ut stjerneanisen. Ønsker du en kraftigere anissmak lar du den ligge i lenger. Smak til sausen med litt sukker, salt og pepper. La sausen småkoke under lokk mens lammebollene stekes.

Ha lammekjøttdeig, kavring, kanel, salt (ca 1/4 ts), pepper og vann i en bolle, og bland godt sammen. Bruk en teskje, eller fingrene, til å forme små kjøttboller (ca 15 stk). Smelt smør i en stekepanne. Stek lammebollene til de får en brun og jevn stekeflate. Rist litt på pannen underveis. Det tar ikke mer enn 5 minutter.

Ha lammeboller og stekesky over i kryddersausen og rør om. La alt stå og putre i minst 10 minutter slik at alle de gode smakene blir godt kjent med hverandre. Nå kan retten serveres, men den kan også stå og godgjøre seg på lav varme i minst 1 time.

Server med godt brød til, eller kanskje litt couscous, eller bulgur. Å i sava, så digg!

TIPS 1: Les mer om matbloggernes lek med lam på Tines Matblogg og Larsspiserdrikkerogsynser.

TIPS 2: Denne retten passer også utmerket som tapasrett. Den kan med hell lages dagen i forveien slik at det blir mindre jobb når du skal ha gjester på tapas.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Middag, TapasStikkord: , , Bokmerk permalenken.

2 Responses to Lammeboller i godt selskap

  1. Elin sier:

    Fantastisk lekkert og meget fristende :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.