eplekake med vaniljekrem
Kake

Eplekake med vaniljekrem

Cooks in 2 Hours, 00 Minutes Difficulty Medium

Hver farsdag, bursdag og andre farsrelaterte høytidsdager dukker det opp et velkjent problem: Hva i all verden skal jeg gi til min far? Mannen har jo alt, og det han ikke har, det kjøper han (jeg er helt lik, så jeg vet hvem jeg har arvet det fra i alle fall). Og siden jeg for lengst er forbi alderen hvor jeg kan jeg gi tegninger, makramé og egenproduserte fjøler med navnet mitt på, har jeg nå landet på spiselige gaver. Jeg satser på at det blir godt mottatt. For hva sier vel “jeg er glad i deg, pappa” mer enn hjemmelaget eplekake med vaniljekrem?

Prøv også denne lettvinte eplekaken med mandler!

eplekake med vaniljekrem

Eplekake med vaniljekrem (liten langpanne)

Vaniljekrem

  • 1 vaniljestang, bare frøene
  • 3,5 dl helmelk
  • 1,5 dl kremfløte
  • 90 g sukker
  • 2 hele egg
  • 2 eggeplommer
  • 25 g maizenamel
  • 50 g smør

Eplekake

  • 100 g smør
  • 4 egg
  • 3 dl sukker
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • Revet skall av 1 lime
  • 2 dl kremfløte (eller matfløte)
  • 3-5 epler, faste og syrlige
  • 1 dl sukker
  • 1 ss malt kanel

Slik lager du hjemmelaget vaniljekrem

Start med hjemmelaget vaniljekrem: Del vaniljestangen i 2 og skrap ut frøene. Bland melk, fløte og sukker i en kasserolle, og ha i vaniljefrøene. Rør godt om slik at vaniljefrøene ikke klumper seg. Kok opp melkeblandingen og sett til side.

Ha hele egg, eggeplommer og maizena i en blandebolle. og pisk forsiktig sammen til det ikke er noen klumper. Tilsett litt av melkeblandingen i eggene mens du rører, slik at ikke eggene klumper seg.

Bland så eggeblandingen i kasserollen med resten av melken. Kok opp til det begynner å tykne og ta bort fra varmen igjen. Rør hele tiden godt om med en visp. Rør til slutt inn smøret og la vaniljekremen avkjøles mens kaken lages.

TIPS: Gidder du ikke lage vaniljekremen selv går det fint å kjøpe i butikken (5 dl burde være nok). Det aller beste er likevel hjemmelaget vaniljekrem, og det er verken vanskelig eller veldig tidkrevende.

Og slik lager du eplekaken

Forvarm ovnen til 175 grader.

Smelt smøret, og sett til side. Pisk egg og sukker til eggedosis, og rør inn det smeltede smøret.

Mel og bakepulver siktes i eggeblandingen før alt røres godt sammen. Tilsett revet limeskall og fløte, og bland godt.

Fordel røren jevnt i en bakepapirkledd liten langpanne (ca 25x35cm). Den avkjølte vaniljekremen legges klattvis på deigen med en spiseskje, og glattes ut med en slikkepott.

TIPS: Bruk en langpanne med høye kanter. Kaken eser godt og en form som er for lav eller for liten kan gi en del ekstraarbeid med skuring av ovnen i etterkant. Been there…

Skrell eplene og fjern kjernehus og frø. Del i tynne skiver som vendes i blanding av sukker og kanel.

Legg epleskivene tett i tett på vaniljekremen. Strø til slutt resten av sukker- og kanelblandingen på toppen.

Kaken stekes på rist midt i ovnen, i 40-50 minutter. Avkjøl kaken helt før den løftes ut ved hjelp å ta tak i bakepapiret. Del opp i passe store stykker for servering.

Gratulerer med farsdagen, pappa <3

eplekake med vaniljekrem

Oppskrift på vaniljekrem fant jeg her. Oppskriften på eplekaken fant jeg på detsoteliv.no

5 Comments

  1. 1000 takk Anne Cathrine, gleder meg til i morgen! Kjempelekker eplekake. Mange misunnelige her?

  2. Den eplekaken er den beste jeg har smakt, ever! Anbefales på det sterkeste:-) Tusen takk AC.

  3. Pappa:-§)

    2014: Jeg gleder meg til i morgen:-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.