eplekake med vaniljekrem
Bakst, Kake

Epleruter til pappa – eplekake med vaniljekrem

I morgen er det farsdag, og et velkjent problem dukker opp: Hva i all verden skal jeg gi til min far? Mannen har jo alt, og det han ikke har, det kjøper han (jeg er helt lik, så jeg vet hvem jeg har arvet det fra i alle fall). Tidligere har jeg vært heldig med noen smågaver som skjerf, slips o.l., men jeg legger jo ikke akkurat sjelen i det. Jeg liker å glede meg til å gi bort gaver, og da må det helst være litt mer enn bare 3 -for-2-sokker ved kassa på Dressmann…

Siden jeg forlengst er forbi alderen hvor jeg kan jeg gi tegninger, makramé og egenproduserte fjøler med navnet mitt på, har jeg nå landet på spiselige gaver. Jeg satser på at det blir godt mottatt. Hva sier vel “jeg er glad i deg, pappa” mer enn en eplekake med hjemmelaget vaniljekrem?

eplekake med vaniljekrem

Eplekake med vaniljekrem (liten langpanne)

Vaniljekrem
1 vaniljestang, bare frøene
3,5 dl helmelk
1,5 dl kremfløte
90 g sukker
2 hele egg
2 eggeplommer
25 g maizenamel
50 g smør

Epleruter
100 g smør
4 egg
3 dl sukker
6 dl hvetemel
1 ts bakepulver
Revet skall av 1 lime
2 dl kremfløte (eller matfløte)
3-5 grønne epler
1 dl sukker
1 ss malt kanel

Start med vaniljekremen. Del vaniljestangen i 2 og skrap ut frøene. Bland melk, fløte og sukker i en kasserolle, og ha i vaniljefrøene. Rør godt om slik at vaniljefrøene ikke klumper seg. Kok opp melkeblandingen og sett til side.
Ha hele egg, eggeplommer og maizena i en blandebolle. og pisk forsiktig sammen til det ikke er noen klumper. Tilsett litt av melkeblandingen i eggene mens du rører, slik at ikke eggene klumper seg. Bland så eggeblandingen i kasserollen med resten av melken. Kok opp til det begynner å tykne og ta bort fra varmen igjen. Rør hele tiden godt om med en visp. Rør til slutt inn smøret og la vaniljekremen avkjøles mens kaken lages.

Smelt smøret, og sett til side. Pisk egg og sukker til eggedosis, og rør inn det smeltede smøret. Mel og bakepulver siktes i eggeblandingen før alt røres godt sammen. Tilsett revet limeskall og fløte, og bland godt.

eplekake med vaniljekrem

Fordel røren jevnt i en bakepapirkledd liten langpanne (ca 25x35cm). Den avkjølte vaniljekremen legges klattvis på deigen med en spiseskje, og glattes ut med en slikkepott.

Skrell eplene og fjern kjernehus og frø. Del i tynne skiver som vendes i blanding av sukker og kanel. Legg epleskivene tett i tett på vaniljekremen. Strø til slutt resten av sukker- og kanelblandingen på toppen. Kaken stekes midt i ovnen på 175 grader, i 40-50 minutter. Avkjøl kaken helt i formen, før den løftes ut ved hjelp å ta tak i bakepapiret. Skjær opp i passe store ruter for servering.

Gratulerer med farsdagen, pappa <;3

TIPS 1: Bruk en langpanne med høye kanter. Kaken eser godt, og for lav, eller for liten form kan gi en del ekstraarbeid med skuring av ovnen. Been there…

TIPS 2: Gidder du ikke lage vaniljekremen selv går det fint å bruke butikkjøpt (5 dl). Det aller beste er likevel hjemmelaget vanlijekrem, og det er verken vanskelig eller veldig tidkrevende.

Oppskrift på vaniljekrem fant jeg her. Oppskriften på eplekaken fant jeg på detsoteliv.no

5 Comments

  1. 1000 takk Anne Cathrine, gleder meg til i morgen! Kjempelekker eplekake. Mange misunnelige her?

  2. Den eplekaken er den beste jeg har smakt, ever! Anbefales på det sterkeste:-) Tusen takk AC.

  3. Pappa:-§)

    2014: Jeg gleder meg til i morgen:-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.