Plukkfisk – nesten som mormors

Da jeg gikk i første klasse på barneskolen bodde jeg et halvt år hos mine besteforeldre, mens mamma og pappa pusset opp hus. Det var supert å bo hos «mommo» og «moffa», sånn rent bortsett fra menyen. De spiste nemlig fisk fem(!) dager i uka. Ikke akkurat drømmemat for en syvåring. Men det jeg virkelig fikk sansen for var plukkfisk. Og med så mye fisk på bordet ble det nok av fiskerester, som igjen førte til en del plukkfisk – til min store glede…

plukkfisk med serranoskinke

Jeg tror nesten det er 30 år siden sist jeg spiste plukkfisk (helt siden mormor lagde det til meg sist). Det er jo egentlig restemat, og det er ikke ofte det vanker mye fiskerester her i «elveslottet». Så jeg har rett og slett kjøpt inn lettsaltet torsk – til plukkfisk. Litt ekstravagant kanskje, men så tror jeg heller ikke at mormor noen sinne serverte serranoskinke til sin plukkfisk. Dette er nok mer en «de luxe»-versjon…

Plukkfisk (1 porsjon)

150-200 g fisk, kokt og renset
2 kokte poteter, medium store, i skiver eller terninger
0,5 gul løk, finhakket
1 stk vårløk, grovt hakket
0,5 ss smør
Salt og pepper
2-4 skiver serranoskine, sprøstekt

Hvit saus
1 ss smør
1 ss hvetemel
1,25 dl melk
Salt og pepper
En klype revet muskatnøtt

Kok potetene, la de avkjøles litt og del i terninger eller skiver. Har du ikke rester av ferdig kokt fisk: Kok opp usaltet vann, legg i fisken og la den trekke i ca 10 minutter. Fjern skinn og bein og del i «medaljonger»/biter. Sprøstek noen skiver med serranoskine i litt olje.

2 bilder med plukkfisk

Lag den hvite sausen: Smelt smør i en kasserolle på middels sterk varme. Tilsett melet og rør det inn. Spe med litt og litt melk slik at sausen blir jevn, uten klumper. Kok opp, og la sausen småputre i ca 10 minutter.

Smelt 0,5 ss smør i en annen kasserolle og stek løken til den blir blank. Ha i potetbitene og det hvite fra vårløken. Hell over den hvite sausen og vend inn fiskebitene. Smak til med salt, pepper og litt revet muskat.

Server plukkfisken med sprøstekt serranoskinke og resten av vårløken som samkfull pynt. Mmm… nesten som mormors <3

TIPS: Serranoskinke kan byttes ut med baconbiter. Bacon sprøstekes i tørr panne.

Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg på www.matprat.no

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Middag, SjømatStikkord: , , Bokmerk permalenken.

5 Responses to Plukkfisk – nesten som mormors

  1. Tilbaketråkk: Du søde havregrød | Enestående Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.