Denne kaken, med det litt rufsete utseende og det veldig snodige navnet, smakte jeg første gang i Italia i fjor sommer. PÃ¥ en vingÃ¥rd ved Lago di Garda var jeg og mine kolleger samlet til vinsmaking med 3-retters lunsj, presentert av en lettere beruset italiener. Jeg mistenker at det ikke var dagens første vinsmaking for verten…
Etter en lang og god lunsj, og en ganske rørete presentasjon av gÃ¥rdens viner, ble vi til slutt servert Torta Sbrisolona. Ikke veldig overraskende ble jeg ble hekta ved første bit, og biscotti har fÃ¥tt en seriøs rival som min italienske kakefavoritt. Kaken er tørr, krydret, «zesty» og ikke for søt. For Ã¥ toppe det hele er den ogsÃ¥ enkel Ã¥ lage. Med andre ord: helt perfekt!
Torta Sbrisolona (26 cm Ø)
100 g hvetemel
100 g maismel
100 g sukker
100 g mandler, finhakket
0,5 ts malt stjerneanis
0,5 ts salt
100 g kaldt smør, i terninger
Revet skall fra 1 sitron
2 eggeplommer, fra medium store egg
1 ts vaniljeekstrakt
Sett ovnen på 170 grader. Ha mel, sukker, hakkede mandler, stjerneanis og salt i en bakebolle og bland sammen. Ha i smørterningene og bruk fingrene til å smuldre smøret sammen med det tørre. Bland i revet sitronskall. Lag en fordypning i den smuldrete massen og tilsett eggeplommene og vaniljeekstrakt. Jobb det våte sammen med det tørre for hånd. Til slutt skal du ha en ganske tørr, smuldrete masse.
Fordel kakemassen utover en springform pÃ¥ 26 cm. Det er ikke sÃ¥ nøye om det er jevnt. Kaken jevner seg litt i stekeovnen, og den skal gjerne ha et rustikk utseende. Sett formen midt i ovnen og stek i 25.30 minutter. Kaken skal ha en gylden farge. Avkjøl i formen, før kaken brytes opp i ujevne biter. Dryss litt melis pÃ¥ toppen for pynt. Server til en god kopp kaffe, eller et glass søt dessertvin…
Torta Sbrisolona er en tradisjonell smuldrekake fra Mantova, sør for Lago di Garda, og navnet betyr faktisk «smuldrete kake».
6 Responses to Torta Sbrisolona