Juni har kommet og gÃ¥tt i en fei. Helgene har vært fylt med 40-Ã¥rslag, 50-Ã¥rslag, en oval weekend til den franske rivieraen (ja, det var skikkelig «vondt»), etterlengtet oppussing av soverommet (litt mer strevsomt), og fint lite tid til matlaging. Med nød og neppe har jeg klart Ã¥ skvise inn et lite og ekslusivt suppekjøkken som «smøring» av mitt trofaste oppussingsteam: mamma og pappa.
Oppskriften pÃ¥ Tom Kha Hoy har jeg fÃ¥tt fra Anita, en ivrig leser av bloggen. Hun sendte meg tipset i vinter med tanke pÃ¥ suppekjøkkenprosjektet mitt, men jeg følte den kanskje var litt vel ambisiøs. NÃ¥r jeg nÃ¥ endelig har laget suppa, med noen fÃ¥ justeringer, er jeg fullstendig uenig med meg selv: jeg burde laget den for lenge siden. Den er ikke vanskelig i det hele tatt, og smaken er rett og slett himla god…
Tom Kha Hoy / Asiatisk blåskjellsuppe med nudler (1 porsjon)
1 ss solsikkeolje
0,5 gul løk, finhakket
ca 2 cm rød chili, finhakket (uten frø)
1 fedd hvitløk, finhakket
1 cm fersk ingefær, revet
1 stilk sitrongress
0,5 dl hvitvin
2 dl fiskekraft
1-2 ts fiskesaus (asiatisk «fish sauce»)
2 dl kokosmelk (kremet/tykk type)
1 stilk vårløk, skivet
1 liten gulrot, i tynne staver
1 ss limesaft
Revet skall av 0,5 lime
ca 250 g blåskjell
Frisk koriander, finhakket
Kokte nudler
Vask og rens blåskjellene. La de gjerne ligge i kaldt, rennende vann i ca 15 minutter. Sjekk at skjellene lukker seg når du gir dem et lite «kakk». Gjør de ikke det, er det bare å kast de.
Kok nudler som anvist på pakken. En halv porsjon rekker i massevis.
Varm opp oljen i en vid gryte på middels sterk varme. Ha i løk og la den surre litt. Tilsett chili, hvitløk og ingefær og rør om. Bank sitrongresstilken lett med et knivskaft, og ha i gryten. La det surre videre i ca 1 minutt. Hell over hvitvin, fiskekraft, fiskesaus, kokosmelk, vårløk, gulrot, limesaft og limeskall. Kok opp og la alt putre i 2-3 minutter.
Ha blåskjellene over i suppa og sett på lokk. Rist på gryta et par ganger mens blåskjellene damper seg ferdig. Det tar ca 3-4 minutter. Suppa er ferdig når skjellene har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes. Ta gryta av komfyren. Ha de ferdig koke nudlene i en suppeskål, hell over suppa og topp med finhakket koriander.
TIPS 1: Suppa smaker like godt uten nudler, sÃ¥ de kan droppes. Server gjerne stekt ris til, slik de gjør i Thailand. Eller et godt rundstykke, slik vi gjør i Norge… :-D
TIPS 2: Kokes nudlene sammen med suppa, bør du tilsette litt mer væske.
4 Responses to Asiatisk blåskjellsuppe