Første gangen jeg smakte jordbærfocaccia var på en kafé i Marina District i San Francisco. Det må ha vært en av de sjeldne anledingene hvor studielånet ble utfordret til å dekke noe annet enn ristet bagel med kremost, microovnmiddag foran TV’en og øl til studentpris på stampuben Hyde Out. Matnerden i meg var altså ennå ikke født, men smaken gjorde i alle fall såpass inntrykk at jeg, 15-ish år senere, fremdeles husker det godt.
Jordbærfocaccia er en særdeles velsmakende hybrid: Ikke helt brød, ei heller kake, men kan fint brukes som begge deler. Ta et stykke til kaffen, server til en lett og frisk salat på en varm sommerdag, eller ta den med i piknikkurven. Det eneste som gjelder er at focacciaen må nytes fersk!
Eltefri jordbærfocaccia (6 porsjoner)
- 250 g hvetemel
- 1/4 ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 1,6 dl vann
- 2-3 ss mild olivenolje
- Jordbær i skiver (ca 0,5 kurv)
- Nykvernet pepper
- Melis
Slik gjør du:
Dag 1: Bland sammen mel, gjær og salt i en bakebolle. Tilsett vann, og rør sammen til en relativt tørr deig. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i 12-18 timer.
Dag 2: Dekk en springform (26 cm), eller en brownieform (23×23 cm) med bakepapir, og smør med 2-3 ss mild og god olivenolje.
Løft deigen over i bakeformen, og press ned med håndbaken eller knokene til deigen dekker hele bunnen. Det gjør ikke noe om oljen kommer på toppen. Dekk formen med plast, og etterhev i ca. 1 time.
Sett ovnen på 215 grader når hevetiden nærmer seg slutten.
Fjern stilken på jordbærene, og del i skiver (sjekk det smarte jordbærtrikset i videoen under). Press jordbærskivene lett ned i deigen slik at de dekker nesten hele overflaten, og dryss over litt nykvernet pepper.
Stek brødet midt i ovnen i ca 20-25 minutter. La jordbærfocacciaen avkjøles i formen.
Skjær opp, og dryss melis over rett før servering. Så er det bare å nyte smaken av sommer, jordbær og nystekt brød!
TIPS: Ringle over litt balsamicoeddik for en ekstra spennende smakskombinasjon.
MatPrats kule jordbærtriks er definitivt noe å ta med seg i sommer:
Lekkert og sommerlig! :)
Tusen takk for det, Elin :-)