jordbærfoccacia i bakepapir
Gjærbakst

Jordbærfocaccia

Cooks in 12-19 timer Difficulty Easy

Første gangen jeg smakte jordbærfocaccia var på en kafé i Marina District i San Francisco. Det må ha vært en av de sjeldne anledingene hvor studielånet ble utfordret til å dekke noe annet enn ristet bagel med kremost, microovnmiddag foran TV’en og øl til studentpris på stampuben Hyde Out. Matnerden i meg var altså ennå ikke født, men smaken gjorde i alle fall såpass inntrykk at jeg, 15-ish år senere, fremdeles husker det godt.

jordbærfocaccia i bakepapir

Jordbærfocaccia er en særdeles velsmakende hybrid: Ikke helt brød, ei heller kake, men kan fint brukes som begge deler. Ta et stykke til kaffen, server til en lett og frisk salat på en varm sommerdag, eller ta den med i piknikkurven. Det eneste som gjelder er at focacciaen må nytes fersk!

Eltefri jordbærfocaccia (6 porsjoner)

  • 250 g hvetemel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1,6 dl vann
  • 2-3 ss mild olivenolje
  • Jordbær i skiver (ca 0,5 kurv)
  • Nykvernet pepper
  • Melis

Slik gjør du:

Dag 1: Bland sammen mel, gjær og salt i en bakebolle. Tilsett vann, og rør sammen til en relativt tørr deig. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i 12-18 timer.

Dag 2: Dekk en springform (26 cm), eller en brownieform (23×23 cm) med bakepapir, og smør med 2-3 ss mild og god olivenolje.

Løft deigen over i bakeformen, og press ned med håndbaken eller knokene til deigen dekker hele bunnen. Det gjør ikke noe om oljen kommer på toppen. Dekk formen med plast, og etterhev i ca. 1 time.

2 bilder av jordbærfoccacia

Sett ovnen på 215 grader når hevetiden nærmer seg slutten.

Fjern stilken på jordbærene, og del i skiver (sjekk det smarte jordbærtrikset i videoen under). Press jordbærskivene lett ned i deigen slik at de dekker nesten hele overflaten, og dryss over litt nykvernet pepper.

Stek brødet midt i ovnen i ca 20-25 minutter. La jordbærfocacciaen avkjøles i formen.

Skjær opp, og dryss melis over rett før servering. Så er det bare å nyte smaken av sommer, jordbær og nystekt brød!

TIPS: Ringle over litt balsamicoeddik for en ekstra spennende smakskombinasjon.

MatPrats kule jordbærtriks er definitivt noe å ta med seg i sommer:

2 Comments

  1. Lekkert og sommerlig! :)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.