Det er aldri feil med suppe, men det er vel strengt tatt andre retter som frister mer når sola skinner fra skyfri himmel og skjærgården lokker med lune svaberg og blikkstille hav. Så hva gjør en stakkar som har som mål å ha suppekjøkken hver eneste måned dette året? Jo, først faller det meg inn at den planen kanskje ikke var helt gjennomtenkt, men så er det bare å hive seg rundt og invitere til kald ertesuppe. Med spennende smaker av mynte og basilikum, og sprøstekte baconbiter på toppen, blir det plutselig helt på sin plass å spise suppe midt på sommeren. For det passer alltid med bacon. ALLTID!
Kald ertesuppe med mynte og bacon (1 porsjon/2-3 forretter)
ca 10 g sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 ss smør
1 ss hvitvinseddik
Sitronskall av 1/4 sitron, skivet med ostehøvel
200 g frosne selskapsertert
2,5 dl kylling- eller grønnsakskraft
4 basilikumsblader
4 mynteblader
Salt og pepper
Sprøstekt bacon, terninger eller skiver
Crème fraîche
Smelt smøret i en kasserolle, og stek løk og hvitløk myk og blank. Tilsett hvitvinseddik og la det surre under omrøring til eddiken er kokt inn.
Bruk ostehøvel, eller en skarp kniv, til å skjære sitronskallskiver. Det er kun det gule som skal benyttes.
Ha sitronskall, erter og kraft i kasserollen og kok opp. Trekk gryta bort fra varmen, ha i urtebladene og la alt trekke under lokk i minst 10 minutter. Fjern sitronskallet før suppa kjøres jevn og smidig med stavmikser, eller i en blender. Sett suppa til avkjøling i kjøleskapet minimum 2 timer før servering. Smak til med salt og pepper når suppa er kald.
Server den avkjølte ertesuppa med sprøstekt bacon og en klatt crème fraîche. Perfekt lunsj på en varm sommerdag!