Første gang jeg hørte om tacopai var i kombinasjon med smertehyl, tårer og sørlandske kraftuttrykk som “Å i sava heller!”. Kanskje ikke det beste utgangspunktet for at det skulle bli en favorittrett, eller hva?
DEt har seg nemlig slik at jeg minst en gang i uken ligger på en benk og banner høylydt mens min personlige torturist, naprapaten Bente, vrir kroppen min i unaturlige stillinger. For å få skikk på mine defekte kroppsdeler tar hun i bruk nåler, velplasserte knoker og andre brutale knep, mens hun samtidig prøver å distrahere meg med litt lett matprat. Og det funker!
Liker du taco og quiche, så liker du tacopai (eller tacoquiche som jeg også kaller det). Den er et godt alternativ til fredagstacoen, men passer også bra som hverdagsmiddag eller på festbordet.
Tacopai / tacoquiche (1 porsjon)
1 plate butterdeig, tint (eller fersk paibunn fra butikken)
1 ts nøytral olje
0,5 fedd hvitløk, finhakket
50 g karbonadedeig, romtemperert
2 ts tacokrydder, hjemmelaget eller bortekjøpt
2 ts vann
1 klype sukker
40 g bondebønner (eller kidneybønner)
20 g mais (ca en halv boks)
15 g rød paprika, i biter
0,5 vårløk, i biter
En liten skvis limesaft
1 egg
2 ss lett crème fraîche
15 g Tine kremost med kryddersmak, romtemperert
Revet Jarlsbergost, eller annen gulost du liker
Cherrytomater, delt i 2
Kjevle ut butterdeigsplaten på lett melet underlag. Trykk/klem deigen ned i en smurt paiform (ca 13 cm Ø). Pass på at det ikke er luftbobler mellom formen og butterdeigen. Bruk kniv til å skjære bort overflødig deig, og prikk bunnen lett med en gaffel. Sett formen i kjøleskapet mens fyllet lages.
Varm opp oljen i en stekepanne på middels sterk varme. Surr finhakket hvitløk 1-2 minutter før karbonadedeigen tilsettes. Stek til karbonadedeigen er gjennomstekt. Rør inn tacokrydder, vann og sukker og la alt surre til væsken har fordampet. Trekk stekepanna bort fra varmen og tilsett bønner, mais, paprika, vårløk og limesaft. Bland godt.
Pisk sammen egg, crème fraîche og kremost i en stor blandebolle. Tilsett kjøttblandingen og rør godt. Ta paiformen ut av kjøleskapet og fordel fyllet jevnt utover. Dryss over revet ost, og legg på tomatene til slutt.
Stek tacoquichen midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter til fyllet har stivnet og osten har smeltet og fått fin farge. Server med salsa, rømme og grønn salat.
TIPS 1: Har du god tid, eller er skikkelig god på å lage egen paideig, gjør for all det det. Jeg bruker frosne butterdeigsplater når jeg føler meg ekstra lat, og når jeg vil at ting skal gå litt kjappere.
TIPS 2: Det er fullt mulig å lage denne retten uten egg. Tilsett litt mer crème fraîche og kremost for å erstatte egget. Resultatet blir mindre fast, men absolutt like godt.
Jeg har også laget en stor pai, til 3-4 personer eller til koldtbordet:
Tacopai / tacoquiche (4 porsjoner)
2,5 plater butterdeig, tint (eller fersk paibunn fra butikken)
1 ss nøytral olje
2 fedd hvitløk, finhakket
200 g karbonadedeig, romtemperert
2 ss tacokrydder, hjemmelaget eller bortekjøpt
2 ss vann
1 ts sukker
170 g bondebønner (eller kidneybønner)
75 g mais (ca en halv boks)
0,5 rød paprika, i biter
2 vårløk, i biter
Saften av en kvart lime
2 egg
1,5 dl lett crème fraîche
60 g Tine kremost med kryddersmak, romtemperert
Revet Jarlsbergost, eller annen gulost du liker
Cherrytomater, delt i 2
Bruk en paiform som er ca 26 cm i diameter, og følg fremgangsmåten over.
Takk til Bente som inspirerer til matlaging samtidig som hun torturerer meg…
Ser utrolig godt ut! Får prøve å lage dette en gang:)
Det må du absolutt gjøre, Helle! Og gratulerer med ny blogg :-)