Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon – biffgryte fra Bourgogne – er ikke bare en fransk klassiker, det er også den ultimate søndagsmiddagen. I timesvis står gryta stille og rolig i ovnen og sender ut sine liflige dufter mens du tilbringer hviledagen som du selv ønsker. For det spiller ingen rolle om timene er blitt brukt til å lufte turskoene og få opp pulsen eller til seriøs sofasliting – når du setter deg til bords blir du uansett rikelig belønnet for dagens «strev». Strev og strev, fru Blom. Innsatsen som kreves her er ganske liten i forhold til hva du får igjen. Akkurat som god slow-food skal være.

gryte med boeuf bourguignon

Jeg ser ingen grunn til å lage mindre enn 2 porsjoner når jeg først skal lage boeuf bourguignon. Restene blir om mulig enda bedre, og gryteretten er dessuten veldig frysevennlig. Slik kan den perfekte søndagsmiddagen også bli den perfekte restemiddagen…

Boeuf Bourguignon (2 porsjoner)

400 g oksekjøtt (bog, høyrygg eller entrecôte)
Olivenolje til steking
1 gul løk, finhakket
2 gulrøtter, i 1 cm tykke skiver
1 ss hvetemel
2,5 dl kraft/buljong
4 ts tomatpuré
2,5 dl rødvin
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts tørket timian
1 laurbærblad
100 g bacon (stykke med svor)
10 stjerneløk, hele (eller små sjalottløk)
150-200 g sjampinjong, delt i biter
Smør til steking
Salt og pepper
Finhakket bladpersille

La kjøttet hvile på kjøkkenbenken til det er romtemperert. Sett ovnen på 170 grader (over- og undervarme). Skjær i store terninger og tørk hver bit godt med kjøkkenpapir. Varm opp olje i en ovnsikker gryte (jerngryte for eksempel) på middels sterk varme. Når oljen er god og varm legges halvparten av kjøttet i gryta. Terningene brunes godt på alle sider før det løftes ut og legges på en tallerken. Brun resten av kjøttet på samme måte og legg over på tallernenen.

Ha finhakket gul løk og gulrotskiver i den varme gryta. La grønnsakene surre under omrøring til løken er blank. Pass på varmen i gryta slik at ikke løken svir seg, noe som kan gi en bitter smak. Legg tilbake kjøttet i gryta, og få med eventuell kjøttsaft som har rent av på tallerkenen. Dryss halvparten av hvetemelet over kjøtt og grønnsaker og rør om. Dryss over resten av melet og rør om igjen slik at melet fordeler seg jevnt.

Bland sammen kraft og tomatpuré og hell over kjøttet. Tilsett rødvinen til det så vidt dekker kjøttet (2,5 dl vin skulle være nok hvis du benytter en 22 cm Ø gryte). Rør inn finhakket hvitløk og timian og ha til slutt i laurbærbladet. Legg på lokk og sett gryta på rist nederst i ovnen. Og der skal den kose seg i 3-4 timer…

tallerken med boeuf bourguignon

I mellomtiden kan du forberede resten: Fjern svoren fra baconet og skjær i relativt tykke skiver. Brun baconskivene på begge sider i litt olje, og sett til side. Skrell stjerneløken (små, kulerunde løk) og skjær et lite kryss i bunnen av hver løk (for å sikre at de forblir hele). Løken røres inn i gryta når det gjenstår ca 30 minutter av steketiden i ovnen. Del soppen i terninger (-ish). Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Når smøret har sluttet å skumme tilsettes soppen. Stek 2-3 minutter til soppen har fått litt farge. Sett til side.

Når gryta har stått tilstrekkelig lenge tas den ut av ovnen og settes på komfyren. Fjern laurbærbladet og tilsett stekt bacon og sjampinjong. Rør om og smak til med salt og pepper og et god dryss finhakket bladpersille. Server biffgryta med kokte poteter, hjemmelaget potetmos eller godt fransk brød og nyt, nyt, nyt…

Flere kilder har hjulpet meg fram til dette resultatet, som Julia Child (den amerikanske Ingrid Espelid) og hennes «The French Chef». Få ting er så fascinerende som matprogram i sort/hvitt :-)

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under MiddagStikkord: , Bokmerk permalenken.

15 Responses to Boeuf Bourguignon

  1. Tilbaketråkk: 5 favorittoppskrifter - poppis i 2015 - Enestående MatEnestående Mat

  2. Lappedamen sier:

    Dette ble middagen i dag. Nydelig var den og heldigvis har vi til i morgen også

    • ENEstående Mat sier:

      Så gøy å høre at gryteretten falt i smak! Det er en av mine favorittretter – spesielt om vinteren ❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.