Eplemuffins med smuldretopping

Bare tanken på kombinasjonen syrlig eple og varmende kanel får meg mo i knærne, fuktig i munnvikene og lett sjelven på hendene. Legg til sprø smuldredeig og jeg er fullstendig solgt. Jeg har altså ingenting å stille opp med av motstand når det kommer til disse saftige og sykt fristende eplemuffinsene. Det ser ut til at prosjekt K.i.B. (Kropp i Bikini) blir utsatt en dag til…

eplemuffins med smuldretopping

Eplemuffins med smuldretopping

(ca. 14 cupcakeformer)

2 dl buttermilk/skummet kulturmelk/kefir eller 2 dl lettmelk + 1,5 ts eddik
0,75 dl solsikkeolje/soyaolje
Revet skall av 0,5 appelsin
2 egg
150 g sukker
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts malt kanel
250 g syrlige epler (ca 3 epler), skrelt og i små terninger

Smuldretopping:
50 g sukker
0,5 ts vaniljesukker
25 g hvetemel
25 g store havregryn
50 g smør, i terninger

Oppskriften inneholder egentlig «buttermilk», eller kjernemelk. Det er ikke så lett å få tak i, men kan erstattes med skummet kulturmelk eller kefir. Har du ikke det heller for hånden kan du for eksempel blande lettmelk sammen med litt vanlig eddik. Det gjorde jeg, og det fungerte veldig bra.

Sett ovnen på 190 grader. Bland sammen melk, olje og appelsinskall og sett til side. Lag så smuldretoppingen: Ha sukker, hvetemel og havregryn i en blandebolle og tilsett smørterninger. Bruk fingrene til å blande alt sammen til en løs og smuldrete masse. Pass på at smøret er jevnt fordelt. La smuldredeigen stå i kjøleskapet mens resten av muffinsrøren lages.

Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Pisk inn melk- og oljeblandingen. Sikt over mel, kanel og bakepulver og pisk raskt inn uten å slå for mye luft ut av eggene. Skrell eplene og skjær i små terninger. Vend 2/3 av eplebitene i muffinsrøren.

eplemuffins emd smuldretopping

Slik steker du eplemuffins

Bruk et muffinsbrett og fordel cupcakeformer på brettet. Til størrelsen på papirformen jeg brukte ble det nok røre til 14 muffins, og siden jeg bare har et muffinsbrett måtte jeg steke i to omganger. Bruk en spiseskje eller isskje til å fylle formene med røre. Muffinsene eser ikke veldig mye, men pass på å la det være nok plass til epler og topping.

Fordel resten av eplebitene og legg på ca en spiseskje med smuldretopping på hver muffins. Sett brettet på rist midt i ovnen og stek i 20-30 minutter til muffinsene er gyldne og toppingen har «smeltet» til et lokk. Avkjøl på rist. Muffinsene er himmelske mens de fremdeles har litt lunk, gjerne med en klatt vaniljeis.

TIPS 1: Muffinsene er utrolig saftige og holder seg slik i flere dager. For å bevare den sprø overflaten på toppingen bør kakene oppbevares i en kakeboks eller lignende. Ikke i plastpose, da blir krønsjen soggy… Been there, done that.

TIPS 2: Appelsinskallet kan erstattes med revet skall fra en hel sitron.

Prøv også denne herlige eplekaken med vaniljekrem.

Oppskriften på disse herlighetene fant jeg på www.donalskehan.com.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, KakeStikkord: , , , Bokmerk permalenken.

2 Responses to Eplemuffins med smuldretopping

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.