Chutney med plommer og chili

For ca et år siden ble jeg overrasket med den beste gaven som finnes. Min vennninne Ines hadde laget nyyydelig plommechutney og fant ut at nettopp jeg skulle få et glass – bare fordi hun hadde lyst. Hvor fint er vel ikke det? For selv om jeg har opparbeidet meg hele fire tiår på baken kjenner jeg fremdeles barnlig lykke og indre sitring over å få gaver. Spesielt hvis de gis uten at det er noen spesiell anledning. Og enda mer spesielt hvis gaven er hjemmelaget og spiselig…

Brødskive med ost og plommechutney

Glasset fra Ines ble tømt for en stund siden, men nå er det endelig plommesesong igjen, og jeg har laget min egen versjon. Den har mer chili og gir litt mer kick i munnen. Prøv den til kjøttretter, kylling og hamburger med chèvre. Jeg synes også den passer godt til ostefatet og på lun leverpostei… Nam!

Chutney med plommer og chili (ca 7 dl)

Ca 1 kg plommer
250 g grønt eple, i biter
1 rød løk, grovt hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1 rød chili, finhakket
100 g rosiner
400 g brunt sukker
0,5 ts malt ingefær
1 ts malt kanel
1 ts malt koriander, eller knuste korianderfrø
0,5 ts salt
2 dl hvitvinseddik

Lag et snitt/kryss med en skarp kniv i hver plomme. Kok opp vann og ha plommene i vannet. La de ligge der i 30 sekunder før de løftes over i isvann. Dra av skinnet og fjern steinene.

Del plommene og eple i passe store biter og ha de over i en vid kasserolle/gryte. Tilsett hakket løk og hvitløk, rosiner, sukker og krydder. Hell til slutt over eddiken. Kok opp under omrøring. Senk varmen slik at chutneyen kan stå og putre godt på egenhånd til den tykner (uten lokk). Rør om innimellom.

Når plommechutneyen er tykk nok helles den over på rene varme glass. Oppbevares mørkt og tørt til glasset åpnes – oppbevar så i kjøleskapet.

to glass med plommechutney

 

TIPS: Plomme- og chilichutneyen har god holdbarhet og kan stå lenge både åpnet og uåpnet. Pass på å alltid benytt en ren skje i glasset, så holder den enda lenger.

 

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under TilbehørStikkord: , , Bokmerk permalenken.

6 Responses to Chutney med plommer og chili

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.