Myntegelé til lam

Her hjemme på berget er det rosmarin og hvitløk som vanligvis følger med når vi skal ha lam. I England er det mynte. Skal du spise lam, MÅ du ha mynte – enkelt og greit. De har til og med små plastpakker med «mint sauce» tilgjengelig for alle anledninger (du vet sånne pakker med ketchup og sennep som av og til dukker opp på spisesteder, spesielt i utlandet).

Denne «dillen» har nå smittet over på meg. Første gang jeg smakte det var jeg skeptisk – nå er jeg fullstendig frelst. Eller kanskje avhengig. Nå klarer jeg nesten ikke spise lam uten å ha mynte til. Den friske mynten og syren fra eddiken passer perfekt til det fete og smaksrike kjøttet. Det er virkelig den største oppdagelsen siden noen puttet ketchup på wienerpølsa!

glass med myntegele

«Mint sauce» består vanligvis bare av mynteblader, eddik og sukker, og den kan serveres varm eller kald til lammekjøttet. Jeg foretrekker gelé – den har litt mer substans og kan oppbevares lenge. Det er nemlig helt nødvendig å ha et glass på «stand by» i tilfelle det står lam på menyen.

Myntegelé (ca 5 dl)

25-30 g mynteblader
400 g sukker
35 g fruktpektin (pulver)
1 dl vann
2 dl eplesidereddik

Ta en stor bunt med mynte og rens bort stilkene. Finhakk myntebladene i en urtehakker eller lignende.

Bland sukker, fruktpektin, vann og eddik i en kasserolle. Fruktpektin er det som får geléen til å stivne. Syltesukker kan benyttes i stedet for vanlig sukker og fruktpektin.

Kok opp blandingen og tilsett myntebladene. Senk temperaturen og la det hele småkoke i 15 minutter. La geléen avkjøles i kasserollen i 40 minutter. Rør om med en visp et par ganger slik at myntebladene fordeler seg jevnt. Overfør til rene glass, skru på lokk og sett glassene opp ned til geléen er helt avkjølt. Oppbevar glassene med myntegelé tørt og kjølig og nyt som perfekt tilbehør til alle lammemiddagene.

Prøv også myntegeléen på grov leverpostei, hamburger og til ribbe!

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under TilbehørStikkord: , , , Bokmerk permalenken.

13 Responses to Myntegelé til lam

  1. Tilbaketråkk: Lammeskank med marokkanske aner - Enestående MatEnestående Mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.