Nærbilde av kjeks med brie og chilimarmelade
Tilbehør

Chilimarmelade

Har du oppdaget chilimarmelade? Ikke? Da er det på høy tid!

Jeg har aldri vært noe syltetøyfantast, og skyr som regel glatt unna søtt innslag til brødmaten. På den andre siden er jeg stor tilhenger av ost (avhengig, vil jeg si), og de senere år har jeg blitt veldig glad i søte ting på glass som passer godt til ostefatet. Og her kommer chilimarmeladen inn. Den er ikke for søt, ikke for sterk, passe syrlig og absolutt perfekt til en myk brie eller mild kremet blåmuggost. Eller på Jarlsberg’en til frokostskiva. Sava, så digg!

kjeks med brie og chilimarmelade

Chilimarmelade (ca 5,5 dl)

100 g rød chili (ca 7 chili, 10 cm lange)
100 g rød paprika (ca 1,5 paprika)
3 dl eplecidereddik
Skallet av en halv appelsin
400 g sukker
35 g fruktpektin (lysegrønn pose fra Certo)

Rens chiliene: fjern endene, del i to på langs, ta bort frø og frøfestene. Gjør det samme med paprikaen. Kjør grønnsakene kjapt i en urtehakker/foodprocessor. Det skal bli finhakket, ikke mos, så ikke kjør for lenge. Du kan også finhakke for hånd.

Bruk en ostehøvel til å skjære tynne skiver av appelsinskallet. Kun det orange skal være med, ikke noe av det hvite. Ønsker du å beholde skallet i marmeladen? Bruk et rivjern, eller en zester for å få strimler av appelsinskall.

Ha eplecidereddik, appelsinskall, sukker og pektin i en kasserolle og kok opp. Tilsett finhakket chili og paprika, senk temperaturen og la det småkoke i ca 15 minutter. Trekk kasserollen bort fra varmen, fjern appelsinskallet og la det stå og avkjøle til marmeladen begynner å tykne (ca 40 minutter).

Fordel marmeladen på varme og rene glass. Sett på lokk, snu opp ned og la marmeladen avkjøles helt.

Bilde av mangle små glass med ferdig chilimarmelade

Chilimarmelade smaker godt til alt av oster og beriker ethvert frokostbord. Det kan også brukes til gryteretter som finnbiff for eksempel. Bare fantasien setter grenser…

Små glass med chilimarmelade er perfekte smågaver til matglade venner til jul, bursdager, vertinnegaver eller lignende.

Det er Trine og Bjørg som har lært meg å spise og lage chilimarmelade. Takk, jenter :-)

8 Comments

  1. Tusen takk for en fantastisk god oppskrift! Jeg gleder meg til frokosten imorgen!

    • ENEstående Mat

      Høres ut som du har laget chilimarmeladen, Lisa! Kult! Håper du blir like frelst som jeg er ;-)

      • Det er jeg – for jeg har endelig funnet en oppskrift som er tilnærmet lik den jeg pleier å kjøpe på bondens marked og den er knallgod! Kan forresten anbefale verdens beste ostesmørbrød ; en deilig brie på et godt stykke brød, toppet med chilimarmelade og så inn under grillen. Need I say more??

  2. Hei,

    store planer om å slå meg løs på marmeladelagingen i helgen, men finner ikke små sylteøyglass. Disse var jo veldig fine, hvor du har fått tak i dem?

    • ENEstående Mat

      Hei Eli!
      Glassene med gullokk har jeg kjøpt på Traktøren.
      De har også fine små patentglass/sylteglass på Kremmerhuset.
      AC:-)

  3. Hvor lenge holder marmeladen seg?

    • ENEstående Mat

      Hei, Hilde!
      Så lenge du er nøye med å sterilisere glasene og holde alt rent, bør marmeladen holde i mange måneder så lenge glassene er uåpnet. Jeg har hatt glass stående opp til 6 måneder, kanskje lenger, men anbefaler kanskje ikke lenger enn 3-4 måneder. Oppbevar mørkt, tørt og relativt kjølig.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.