Har du oppdaget chilimarmelade? Ikke? Da er det på høy tid!
Jeg har aldri vært noe syltetøyfantast, og skyr som regel glatt unna søtt innslag til brødmaten. PÃ¥ den andre siden er jeg stor tilhenger av ost (avhengig, vil jeg si), og de senere Ã¥r har jeg blitt veldig glad i søte ting pÃ¥ glass som passer godt til ostefatet. Og her kommer chilimarmeladen inn. Den er ikke for søt, ikke for sterk, passe syrlig og absolutt perfekt til en myk brie eller mild kremet blÃ¥muggost. Eller pÃ¥ Jarlsberg’en til frokostskiva. Sava, sÃ¥ digg!
Chilimarmelade (ca 5,5 dl)
100 g rød chili (ca 7 chili, 10 cm lange)
100 g rød paprika (ca 1,5 paprika)
3 dl eplecidereddik
Skallet av en halv appelsin
400 g sukker
35 g fruktpektin (lysegrønn pose fra Certo)
Rens chiliene: fjern endene, del i to på langs, ta bort frø og frøfestene. Gjør det samme med paprikaen. Kjør grønnsakene kjapt i en urtehakker/foodprocessor. Det skal bli finhakket, ikke mos, så ikke kjør for lenge. Du kan også finhakke for hånd.
Bruk en ostehøvel til å skjære tynne skiver av appelsinskallet. Kun det orange skal være med, ikke noe av det hvite. Ønsker du å beholde skallet i marmeladen? Bruk et rivjern, eller en zester for å få strimler av appelsinskall.
Ha eplecidereddik, appelsinskall, sukker og pektin i en kasserolle og kok opp. Tilsett finhakket chili og paprika, senk temperaturen og la det småkoke i ca 15 minutter. Trekk kasserollen bort fra varmen, fjern appelsinskallet og la det stå og avkjøle til marmeladen begynner å tykne (ca 40 minutter).
Fordel marmeladen på varme og rene glass. Sett på lokk, snu opp ned og la marmeladen avkjøles helt.
Chilimarmelade smaker godt til alt av oster og beriker ethvert frokostbord. Det kan ogsÃ¥ brukes til gryteretter som finnbiff for eksempel. Bare fantasien setter grenser…
Små glass med chilimarmelade er perfekte smågaver til matglade venner til jul, bursdager, vertinnegaver eller lignende.
Det er Trine og Bjørg som har lært meg å spise og lage chilimarmelade. Takk, jenter :-)
Tilbaketråkk: Kjøttkaker i brun saus - Enestående MatEnestående Mat
Tilbaketråkk: God jul! - ENEstående MatENEstående Mat