Ah, juletid! Jeg er fremdeles som et lite barn som gleder seg til jul. Forventningene kribler og sitrer i kroppen og jeg kan nesten ikke vente. Men det er ikke lenger pakkene som lokker aller mest, selv om jeg fremdeles er veldig glad i pakker, altså… Det jeg gleder meg aller mest til er julematen! Tradisjonen i min familie er nemlig slik at julematen er forbeholdt juleuken, så det er liten sjans for å være lei når solen endelig står opp på julaften.
Tradisjonen tro lages mye klart på lille julaften. Da står jeg og mamma på kjøkkenet og gjør de siste forberedelsene: lammelåret trekkes, sennepssausen lages og to typer sild legges på glass. Tidligere har jeg lagt ut oppskriften på sennepssild, og her er den aller siste “familiehemmeligheten”: Sild med portvin og tomatsaus – god krydret smak, balansert sødme og passe syrlighet. Sava, som jeg gleder meg til jul!
Portvinssild (1 glass ca 5 dl)
6 ss ketchup
4 ss portvin (ruby eller ung tawny)
2 ss mild olivenolje, eller nøytral solsikkeolje
2 ss 7% eddik
4 ss sukker
Nykvernet pepper
Salt
1 rødløk i tynne skiver
200-300 g kryddersild, fileter
4 nellikspiker
1 laurbærblad
Ha ketchup, portvin, olje og eddik i en blandebolle. Tilsett sukker og rør om til sukkeret har løst seg opp. Smak til med godt med nykvernet pepper og bittelitt salt.
Skjær av tuppen på rødløken (motsatt ende av stilkenden) og fjern de ytterste tørre lagene. Bruk en mandolin til å kutte jevne tynne ringer/skiver (2 mm tykke). Bruk kniv om du ikke har mandolin.
Tørk kryddersildfiletene lett med kjøkkenpapir og skjær i 1,5-2 cm brede biter (på tvers av fileten).
Legg løkringer og sildebiter lagvis i et rent glass. Fordel nellikspiker i lagene og legg laurbærbladet ca midt i glasset. Hell over portvinssausen og sett på tett lokk. Portvinssilda er klar til å nytes etter et døgn.
Oppbevar glasset med portvinssild i kjøleskapet. Holdbarhet 1-2 uker.
TIPS: Gi et glass hjemmelaget sild i gave til matglade venner og familie. Det er en fin gave som sprer glede og glade ganer.
Yummi!! Tradisjonen tro skal det lages en ny sort med sild til jul, kan det være at dette blir årets? Ingen jul uten sild, det er iallfall helt sikkert!
God jul til deg :)
Klem Ingvild
God jul til deg også Ingvild!
Gratulerer så mye med seieren! Virkelig fortjent! :)
Tusen takk, Marie! Det er veldig stas :-D
Hei paa Dig. 14. Oct. 2023.
Jeg dumpet borti denne oppskriften her om dagen..måtte prøves. Enkel og nydelig. Jeg brukte Fiin Gammel portvin og noe mindre sukker da denne er ganske søt og kraftig. Anbefaler oppskriften.
Mvh
Jørn.
Beklager sent svar. Men veldig hyggelig at du dumpet innom oppskriften og fant en egen vri. Så hyggelig å høre at du satt pris på oppskriften, Jørn!