Biff Stroganoff

Hvordan lager man egentlig Biff Stroganoff? Vel, for skremmende kort tid siden ville svaret mitt dessverre vært (selvsagt med en flau smak i munnen og kinn lett rødmende av skam): «Eh, med en Toro-pose?» Jeg har altså overhodet ikke hatt kjennskap til denne klassikeren inntil jeg ganske nylig snublet over en Masterchef-episode, der var utfordringen å lage Biff Stroganoff. Jeg pustet lettet ut over at jeg ikke var deltaker. Kjartan Skjelde hadde garantert slaktet meg, og minst én av oss hadde måttet ty til tårene…

Biff Stroganoff med potetmos

Bortsett fra å bli skremt over egen manglende kunnskap, er jeg glad jeg så TV-programmet. Det lærte meg hvordan Biff Stroganoff skal lages. Og det bekreftet at jeg fremdeles er uforklarlig svak for vestlendinger (noe som er totalt irrelevant for gryteretten altså, men likevel…).

Det finnes sikkert like mange oppskrifter på denne klassiske søndagsgryta fra Russland som det finnes russiske bestemødre. Likevel var det hos de danske brødrene Price jeg fant en oppskrift som lignet mest på den herr Skjelde antydet var hans favoritt. Og med litt justeringer for mine egne preferanser (uten å ty til de førnevnte posene), har jeg nå kommet fram til den varianten jeg tror jeg liker best: med store biffbiter, bacon og fløte. Ah, dette er rett og slett slikke tallerkenen ren-godt!

Biff Stroganoff (1 porsjon)

200 g mørt oksekjøtt
1 ss paprikapulver
0,5 ss smør
0,5 gul løk, skåret i ringer
50 g bacon, i biter
100 g champignon, i skiver
0,5 ss tomatpuré
1,25 dl kremfløte
1 ts Bergby sennep (eller annen søt sennep)
Salt og pepper

La kjøttet hvile en stund på kjøkkenbenken slik at det blir romtemperert. Tørk godt med kjøkkenpapir og skjær i store terninger (ca 4×4 cm store). Strø over paprikapulveret og sørg for at alt kjøttet er godt dekket.

Klargjør resten av ingrediensene: skjær løken i ringer, baconet i biter/terninger, soppen i skiver.

Bruk en emaljert jerngryte eller stekepanne med høye kanter og smelt smøret på medium sterk varme. Tilsett løkringene og la det surre under omrøring til de blir blanke. Ta løken ut av panna og sett til side.

Ha baconbitene i panna og stek til det blir gyldent, men ikke sprøtt. Ta baconet ut av gryta og legg sammen med løken.

Stek soppskivene til de får litt farge og ta også disse ut av gryta.

tallerken med stroganoff og potetmos

Skru opp varmen. Nå skal biffkjøttet brunes raskt og steke i fettet og alle smakene som har samlet seg i gryta. Ha mer smør eller olje i gryta om det er lite fett igjen før kjøttet legges i.

Når biffbitene er brunet på alle sider og begynner å nærme seg medium stekt, tilsett tomatpuréen. Hell over fløten og tilsett stekt løk, baconbiter og sopp. Gi gryten et raskt oppkok under omrøring, og smak til med sennep, salt og pepper.

Server med en gang, gjerne med hjemmelaget potetmos til. Mmmm…

Potetmos (1 porsjon)

ca 150 g poteter, skrelt og skåret i terninger
1 fedd hvitløk
1-2 ts smør
2-3 ss melk/fløte
Salt og pepper

Skrell poteter til potetmos og skjær i terninger. Kok potetbitene og hvitløksfeddet møre i vann uten salt. Hell av vannet og bruk en stamper eller potetpresse til å lage mos med eller uten klumper. Ikke bruk stavmikser – resultatet blir lim. Rør inn smør og melk/fløte, og smak til med salt og pepper.

TIPS: Hvordan sjekke at kjøttet er medium stekt: trykk på kjøttet og kjenn etter at motstanden er blitt noe fastere, eller del en bit i to og se at kjøttet er rosa i midten.

Oppskriften er inspirert av Kjartan Skjelde på Masterchef og Brødrene Price.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under MiddagStikkord: , , Bokmerk permalenken.

12 Responses to Biff Stroganoff

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.