Perfekte peppernøtter

Jeg fraskriver meg herved ethvert ansvar for ødelagte plomber som følge av peppernøttspising. Les videre pÃ¥ eget ansvar. Herfra er du helt alene…

Peppernøtter hører for meg med blant de klassiske julekakene. Det er smÃ¥ munnfuller som inneholder overraskende lite pepper, men som smaker mye jul. Her er det myyye stjerneanis (ja, det skal være sÃ¥ mye, og denne oppskriften er i tillegg allerede halvert fra originalen), litt nellik og litt pepper, som sammen skaper en god varm smak av forventninger. De er ogsÃ¥ sÃ¥ beinharde at jeg nesten garanterer alvorlig livsfare for alle tenner i nærheten av disse tilsynelatende uskyldige smÃ¥kakene. Mitt rÃ¥d er: Beskytt gebisset og sørg alltid for solid «dunking» i kaffen før du skal nyte smaken av de perfekte peppernøttene…

peppernøtter

Peppernøtter (3-4 stekebrett/en hel haug)

250 g lys sirup
250 g hvitt sukker
125 g smør
0,5 dl kremfløte
15 g malt stjerneanis
0,5 ts malt pepper
0,5 ts malt nellik
0,25 ts salt
0,25 ts natron
1 ss vann
500 g hvetemel

Varm opp sirup, sukker, smør, fløte, stjerneanis, nellik og salt i en kasserolle. Rør om til alt sukkeret er løst opp. La sirupmassen avkjøle 10-15 minutter.

Ha melet i en bakebolle. Rør natron ut i litt vann og tilsett melet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og hell litt og litt av sirupmassen over i melblandingen mens maskinen går. Du kan elte for hånd men da må sirupmassen avkjøles så mye at det er mulig å ta i den uten å brenne seg. Kakedeigen skal være fast og ikke klissete når alt er ferdig blandet. Den skal også helst fremdeles være varm.

Bruk hendene til Ã¥ trille til smÃ¥ kuler pÃ¥ størrelse med druer og press hver kule litt flat med en gaffel slik at peppernøttene fÃ¥r riller. Trill ut alle peppernøttene før deigen avkjøles helt/tørker – slik unngÃ¥r du at nøttene sprekker. Det har ikke noe Ã¥ si for smaken, det er kun for utseendet!

Plasser nøttene ganske tett på bakepapirkledd stekebrett (de holder formen ganske godt og eser bare litt ut). Sek midt i ovnen på 175 grader i 10-14 minutter. Følg med mot slutten av steketiden så ikke peppernøttene blir for godt stekt. De skal bli mørkere i fargen, men ikke svidd.

peppernøtter

Løft hele bakepapiret fra den varme stekeplaten over pÃ¥ en rist og la peppernøttene avkjøles helt før de flyttes over i en kakeboks/eske. Det er først nÃ¥r peppernøttene er fullstendig avkjølte at de fÃ¥r sin beinharde, plombeknusende konsistens. Spises pÃ¥ eget ansvar, men de er altfor gode til Ã¥ la være…

Oppskriften har jeg fått av min kollega Marianne som har fått den av en annen kollega under navnet Bjoraa-nøtter. Som nevnt er originalen dobbelt så stor porsjon, men jeg opplevde at jeg var lei av å trille nøtter halvveis i den halve porsjonen, og derfor legger jeg den ut slik som dette. Har du hjelp på kjøkkenet, gode tenner og mange å dele med, er det bare å lage dobbel porsjon!

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, SmåkakerStikkord: , , Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.