Verden – møt mammas punsjboller. Mammas punsjboller – møt verden!
Dette er julekonfekten som vil fÃ¥ deg til Ã¥ knuse et par kromkaker og ødelegge en havreflarn eller ti. Med fullt overlegg! Romkuler, punchboller eller sjokoladeboller – uansett hva du kaller de – gjør at du vil streve etter det uperfekte, bare for Ã¥ snu det rundt til noe ganske sÃ¥ perfekt, mektig og dekadent. De er som en slags reinkarnasjon for kakesmuler.
Jeg er vokst opp med mammas punsjboller og jeg fant tidlig ut at det var konfekt for voksne. De smakte litt som de vonde bitene i konfekteskene – de med cognac, vet du. Smaken har heldigvis vokst pÃ¥ meg siden den gang og de smÃ¥ godbitene er nÃ¥ et «must» hver jul.
Det geniale her er altsÃ¥ at punsjbollene lages med kakesmuler. Siden du nesten garantert stÃ¥r igjen med en knust julekake eller to i førjulstiden, er de  perfekte Ã¥ lage nÃ¥r det nærmer seg slutten av julekakebakingen. Trikset er altsÃ¥ Ã¥ spare pÃ¥ «andresorteringen» og bruke i disse syndig gode rombollene. Og vips! sÃ¥ er julekonfekten i boks – bokstavelig talt!
Mammas punsjboller/punchboller
100 g 70 % kokesjokolade (eller vanlig mørk kokesjokolade)
3 ss rom, gjerne krydret (spiced)
100 g romtemperert smør
1 egg, medium størrelse
5 dl kakesmuler/kjekssmuler (ikke helt pulverisert)
Kakaopulver og/eller lakrispulver
Kakepynt
Smelt sjokoladen over vannbad. Rør inn rommen. Massen vil tykne noe. Sett til side.
Pisk sammen smør og egg i en bolle. Rør den lett avkjølte sjokoladen inn i smørkremen. Massen vil bli litt klumpete, men fortvil ikke – det løser seg ganske snart!
Klargjør kakesmulene: samle det du har av ødelagte julekaker i en brødpose (krumkaker er jo en klassiker) og bruk en kjevle til Ã¥ rulle over kakene slik at de blir til grove smuler. Har du ikke kakesmuler kan du bruke Digestive kjeks for eksempel og «knuse» til smuler pÃ¥ samme mÃ¥te. Smulene skal helst ikke blir for finmalte – de skal gi konsistens til punsjbollene. Ha kakesmulene i bollen med sjokolademassen og rør til alt er godt blandet. Dekk bollen med plast og sett kaldt 30-60 minutter.
Bruk hendene til Ã¥ trille smÃ¥ kuler (pass pÃ¥ at de ikke blir for store – det er bare kvalmende) og trill sÃ¥ hver kule i kakaopulver, lakrispulver, kakepynt eller hva enn ditt hjerte mÃ¥tte begjære.
Oppbevar punsjbollene kaldt, gjerne i individuelle smÃ¥ «muffinsformer».
TIPS: Har du ikke rom (eller ikke liker det) kan den erstattes med f.eks. sherry, portvin, appelsinjuice – eller andre flytende godsaker.
2 Responses to Julekonfekt: mammas punsjboller