3 hvetekaker
Bakst, Gjærbakst

Hvetekake til jul

Når neseborene pirres av duften av nystekte hvetekaker, vet jeg med sikkerhet at det er jul. Det er en like naturlig del av min julehøytid som juletorsk, gravlaks og Tre nøtter til Askepott.

3 hvetekaker

Det var farmor som i sin tid sørget for at disse søte brødene ble en del av min families juletradisjoner, men akkurat hvorfor er jeg mer usikker på. Det eneste jeg vet med sikkerhet er at jeg ikke var helt overbevist om hvetekakens fortreffelighet da jeg var liten, men nå blir det ikke skikkelig jul uten. Og hver gang jeg baker farmors hvetekaker er det som hun fremdeles er her – noe som i seg selv er en ganske fin tanke…

Hvetekake (3 stk.)

100 g smeltet smør, litt avkjølt
1 kg hvetemel
1 dl hvitt sukker
1 ts salt
50 g fersk gjær
5 dl kald melk

Jeg anbefaler bruk av kjøkkenmaskin slik at den tar mesteparten av eltingen. Det er også lurt å la denne tunge deigen heve lenge, så sett gjerne deigen dagen i forveien.

Smelt smøret i en smørsmelter eller liten kasserolle. Sett til side slik at det får avkjølt seg litt. Ha halvparten av hvetemelet i en bakebolle og bland inn resten av de tørre ingrediensene. Smuldre gjæren med fingrene og tilsett i de tørre ingrediensene mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet. Spe på med melken, og så med det smeltede smøret. Tilsett så litt og litt av det resterende hvetemelet. Når deigen er fast og smidig og ikke lenger henger fast i bakebollen har du tilsatt nok mel. La maskinen elte videre til samlet eltetid blir ca 15 minutter. Legg deigen over i ren bolle, dekk med plastfolie og sett til heving. Jeg setter bollen gjerne i husets kaldeste rom natten over. Deigen skal heve til dobbel størrelse. Har du ikke god tid: Bruk lunken melk i deigen og sett deigen et lunt sted til heving.

nærbilde av skive med hvetekake, julesylte og sennep

Velt den ferdige deigen ut på melet underlag og elt et par runder for hånd. Del i 3 like store emner og form hvert emne til et rundt brød/kake. Sett kakene på bakepapirkledd stekebrett, dekk med kjøkkenhåndkle og la de etterheve i 30-45 minutter.

Sett ovnen på 180 grader. Bruk en skarp kniv til å snitte kakene på toppen for å kontrollere hvor sprekkene kommer. Kanskje du får plass til et lite hjerte, eller et juletre? Stek hvetekakene på nederste rille i ca 50 minutter. Sjekk stekeoverflaten etter 30 minutter og dekk med et bakepapir dersom det ser ut til at kakene kan bli svidd på toppen. Sjekk om hvetekakene er ferdig stekt ved å banke på undersiden på samme måte som med brød. Lyden skal være hul. Avkjøl på rist og nyt fersk hvetekake til julefrokosten sammen med alt de gode julepålegget!

Hvetekake er definitivt best når det er helt nystekt. Du kan oppbevare deigen innpakket i plast i kjøleskapet 2-3 dager om du vil, slik at du kan nyte helt nystekt hvetekake flere dager på rad!

2 Comments

  1. Slik hvetebakst var til fest og høytid. Har lignende oppskrifter fra Ryfylke og barndomsjul.Husk hvete var dyrt og høytid. God jul til deg, flotte oppskrifter min venn
    Mvh Liv R.
    Mat&urter blog

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.