Jeg har fÃ¥tt en ny kokebok til min stadig økende samling: «Kjøttfri mandag». Den har vist seg Ã¥ være helt perfekt Ã¥ lese i søndag ettermiddag mens man planlegger kommende ukes middager…
«Grønnere» hverdagsmat
«Kjøttfri Mandag»Â er ført i pennen av bloggkollega, Masterchef-vinner og matentusiast Maj-Britt Aagaard. Inntil ganske nylig var Maj-Britt ganske skrÃ¥sikker pÃ¥ seg selv som kjøtteter, men etter litt vennlige dytt og hint fra venner pÃ¥ den grønne gren begynte hun Ã¥ utforske kjøttfrie alternativer. Sakte men sikkert har hun blitt inspirert til nye og spennende retter som ikke inkluderer kjøtt eller fisk, og resultatet er fanget mellom to permer i en flott og innbydende kokebok – uten et spor av kjøtt.
#meatfreemonday
Kjøttfri mandag er ikke et konsept Maj-Britt selv har funnet pÃ¥. Bevegelsen Meat Free Monday ble startet i 2009 av Paul, Mary og Stella McCartney for Ã¥ øke bevisstheten rundt de miljømessige konsekvensene kjøttforbruket i dagens samfunn har. Bevegelsen ønsker ogsÃ¥ Ã¥ oppmuntre hver og én av oss til Ã¥ være mer miljøbevisste, ta vare pÃ¥ naturlige ressurser og forbedre egen helse ved Ã¥ spise minst ett mÃ¥ltid i uka uten kjøtt. Det er en svært enkel og tilsynelatende liten handling som kan føre til at klimautfordringene vi stÃ¥r overfor kan fÃ¥ et aldri sÃ¥ lite skudd for baugen…
Tilbake til kokeboka: Maj-Britt skriver lett og personlig og med en fin liten snert som gjør at jeg flere ganger må trekke på smilebåndet. Det er som å møte meg selv i kjøkkendøra innimellom, og jeg får lyst til å lese boka fra perm til perm (som en spennende krimbok du ikke klarer å legge fra deg). Akkurat dét er ingen dum idé heller: boka byr på 52 spennende og varierte oppskrifter, delt inn i årets 4 årstider. Altså én kjøttfri middag for hver uke gjennom et helt år, basert på hvilke råvarer som er best i hvilken sesong, og litt etter forfatterens humør.
Inspirerende kokebok
«Kjøttfri Mandag» er full av nydelige bilder tatt av Maj-Britts flinke fotografkjæreste, Matias Armand Jordal. Jeg har drømt meg helt bort i bildene, stemningen og oppskriftene og boka er pÃ¥ kort tid blitt full av eselører (sammen med en økende mengde matflekker). Jeg kan nesten ikke vente helt til neste mandag…
SÃ¥ for de som gjerne vil ha litt inspirasjon til kjøttfrie mÃ¥ltider, kjemisk fritt for moralske pekefingre (man behøver ikke konvertere til Ã¥ bli vegetarianer for Ã¥ fÃ¥ glede av denne boka) – look no further: Dette er «bruksanvisningen» til kjøttfri mandag.
Her er min versjon av pasta med grønnkål, inspirert av en av de mange kjøttfrie oppskriftene på Maj-Britts blogg (Spiselandslaget).
BTW: Som resultat av Ã¥ ha blitt inspirert av Maj-Britts bok, samt gjort litt research rundt «kjøttfri mandag»-bevegelsen har jeg valgt Ã¥ endre navn pÃ¥ stikkord-taggen her pÃ¥ bloggen fra «Vegetar» til «Kjøttfri». Permalenken forblir den samme: http://enestaaendemat.no/tag/vegetar/
Tilbaketråkk: Kjøttfri mandag: bli med, da vel! - ENEstående MatENEstående Mat