Kjøttfri mandag: bli med, da vel!

Da jeg gikk på videregående flørtet jeg litt med det å være politisk engasjert. For å være helt ærlig så tror jeg det hele dreide seg om et ørlite «krøsj» på Erik Solheim (flaut!), og da det gikk over, droppa jeg også tanken om å gjøre politiske karriere. Siden den gang har jeg klart meg helt fint «midt i veibanen» på de fleste områder i livet. Det betyr IKKE at jeg ikke mener mye om både dett og hint. De som kjenner meg godt vil nok skrive under på at jeg både er sta og standhaftig, med ganske sterke meninger – jeg ytrer de bare svært sjeldent i full offentlighet.

Kjøttfri mandag

For en stund tilbake fikk jeg en hyggelig e-post fra bloggkollega Maj-Britt Aagaard (hun med den fine kokeboka Kjøttfri Mandag). Hun lurte om jeg ville være med og spre det glade budskap om god mat uten kjøtt i en slags bloggstafett på spiselandslaget.com. Maj-Britt har engasjert seg sterkt i kjøttfri mandag-bevegelsen og hun har stor tro på bloggere som drivkraft bak de holdningsendringene som må til. Det er en god sak man bare må være med på, tenker jeg.

Maj-Britts inspirerende engasjement og hyggelige henvendelse er altså grunnen til at jeg nå viker fra min trygge vandring på den gyldne middelvei. For er det noe jeg har vært ganske så trygg på i alle år så er det min status som kjøtteter. Men det er jo ikke til å stikke under en stol at jordkloden vår trenger litt drahjelp av den grådige menneskeheten for å kunne overleve, og det er her idéen med kjøttfri mandag kommer inn: Ved å dedikere én middag i uka (for eksempel mandag) til smakfulle og mettende og kjøttfrie retter, så kan hver og én av oss bidra til at kloden vår kan puste litt lettere. Alle monner drar, sa musa og pissa i havet…

Hva vil redusert forbruk av kjøtt bety for deg og meg?

Det anslås at 15% av verdens klimagasser stammer fra kjøttproduksjon. Hvis ikke vi reduserer utslippene våre vil klimakatastrofen være et faktum innen neste generasjon skal overta kloden. Krav om stadig lavere priser påvirker også dyrevelferden og kvaliteten på sluttproduktet negativt.

Egen helse: Kjøtt er tungt fordøyelig og er direkte forbundet med hjerte- og karsykdommer, kreft og andre livsstilssykdommer. Spis variert, grønt og godt og du lever lenger, lettere og lykkeligere.

Ungdommen gjør det: Hippe, engasjerte ungdommer har alltid vært i forkant innen vegetartrender, og kjøttfri mandag er intet unntak. Vi skal ikke se bort fra at det er økonomisk motivert, selvsagt i tillegg til å være kult, da. Hvor mange har vel ikke tydd til ris og bønner når studielånet har forduftet litt for tidlig i semesteret? Det gjelder for øvrig også 40-åringer med mangelfull økonomisk styring. Lommeboka mi har for lengst tatt styringa og krevd mindre kjøtt og mer grønt på tallerkenen. Og dermed er jeg visstnok også trendy!

For en som var nikotinslave i nesten 20 år (jeg slutta for 16 mnd siden) kan jeg trygt si at skremselspropaganda ikke alltid virker som den skal. Likevel må jeg innrømme at alt pratet om overbefolkning, rovdrift på planeten og at vi kommer til å spise mer insekter i framtiden, skremmer livskiten ut av meg. Jeg har derfor ingen reservasjoner mot å vie én middag i uka (minst) til å spise grønt og skjønt. Det er et veldig lite «offer» fra hver av oss, med en potensielt veldig stor gevinst for alle sammen.

Blir du med?

Jeg kommer til å fortsette å legge ut varierte oppskrifter med og uten kjøtt på bloggen, men på Facebook-siden min kommer jeg til å ha økt fokus på kjøttfrie godsaker når jeg legger ut middagstips på mandager. Under har jeg samlet noen fargerike og fristende kjøttfrie retter for å sette igang fantasien. Har du noen gode oppskrifter eller tips liggende, legg igjen kommentar under eller send meg en e-post mail (ac(at)enestaaendemat.no).

God kjøttfri mandag!

Kilder: «Kjøttfri mandag» av Maj-Britt Aagaard og meatfreemondays.com

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Kjøttfri mandag, MiddagStikkord: , , Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.