Plommepai med smuldretopping

Naboens plommetre er ikke veldig gammelt. Jeg tror kanskje det bare har 4-5 år på baken. Men det treet mangler av livserfaring har absolutt ikke satt noen stopper for produksjon av søte og saftige plommer. Frukten har på sensommeren hengt tett som hagl, nærmest som drueklaser, og de unge grenene har vært nær å bukke under av vekten. Som god nabo har jeg hjulpet det lille plommetreet ved å lette litt på byrden. Det at jeg har gjort dette etter mørkets frembrudd eller når naboen har valgt å ikke være hjemme, handler kun om dårlig timing. Det har overhodet ingenting med plommeslang å gjøre…

plommepai med smuldretopp

Hvordan man skaffer seg plommene til denne paien spiller heldigvis liten rolle for resultatet, selv om noen kanskje vil foretrekke lovlig anskaffet frukt. Smaken blir himmelsk, søt, litt syrlig og krydret, og med sprø og god paibunn. Den er faktisk så god at den er verd å gjøre seg selv til småkjeltring for.

Plommepai med smuldretopping (2 små eller 1 stor)

Mørdeig/paibunn
100 g kald smør, i terninger
100 g melis
1 egg (50 g)
1 ts salt
250 g hvetemel

Smuldre smør og melis sammen i en bakebolle. Visp egget sammen med salt i en skål og bland så sammen med smør og melis. Tilsett melet og bruk hendene til å raskt samle alt til en fin deig. Del deigen i to like kuler (desom du vil lage to mindre paiskall på ca 18-20 cm Ø – kun 1 kule ved 1 bunn) og pakk hvert emne inn i plastfolie. Kjevle lett slik at deigkulene blir litt flatere og legg i frysen i 15 minutter. Skal du ikke steke paiskallet med en gang kan deigen ligge i kjøleskapet til den skal brukes.

Bruk smør til å smøre paiformen og dryss med mel. Hell av overflødig mel. Ta deigen ut av frysen og kjevle ut til en jevn og tynn bunn (ca 4-5 mm tykk). Presse deigen ut i paiformen, prikk med gaffel for å forhindre at luft blir fanget i formen, og sett i kjøleskapet for en ny runde med avkjøling i ca 15 minutter. Paibunnen forstekes midt i ovnen i 5-7 minutter på 200 grader. Avkjøl på rist.

Smuldredeig:
65 g demerarasukker (eller 50/50 brunt og hvitt sukker)
20 g usukret kokosmasse eller kokosflak (gjerne økologisk)
90 g hvetemel
35 g havregryn
125 g kaldt smør, i terninger
Ekstra smør til stekingen (kan sløyfes)

Ha alt det tørre i en bakebolle. Brukes kokosflak i stedet for kokosmasse er det lurt å knuse disse litt først slik at de blir mindre. Smuldre inn smøret til alt er jevnt fordel og deigen er smuldrete. Sett kaldt til den skal brukes.

Plommefyll:
ca 20 plommer, delt i to
2 ss smør
2 ss sukker
1 ts malt kanel
0,5 ts malt ingefær
1 klype salt

Skyll og tørk plommene, del i to på langs og fjern steinen. Smelt smør i stekepanne på middels sterk varme. Vend sukker og krydder inn i det smeltede smøret og rør om til sukkeret har smeltet. Legg plommene med snittflaten ned og stek forsiktig i ca 2 minutter. Snu plommene og stek et par minutter til.

Montering av plommepaien:
Fordel de varme plommene med snittflaten ned i det forstekte paiskallet. Pass på å få med all den gode sausen i panna. Plommene skal ligge tett, men ikke overlappe. Ta ut den kalde smuldredeigen og smuldre et lag over plommene. Fordel noen små smørklatter på smuldredeigen om ønskelig og sett plommepaien i ovnen. Steke på 200 grader i 25-30 minutter til paien er blitt gylden og sprø-ish på toppen. Avkjøl på rist.

plommepai

plommepai med smuldredeig

plommepai

Plommepaien smaker himmelsk når den fremdeles er litt lunken, gjerne med en kule vaniljeis eller en klatt crème fraîche… Mmmm, sava så godt det er!

plommepai

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, Dessert, KakeStikkord: , , Bokmerk permalenken.

8 Responses to Plommepai med smuldretopping

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.