Det er ikke bare Eva eller Snøhvit som faller for fristelsen til å sette tennene i et saftig eple, men det har sjelden så alvorlige konsekvenser for resten av oss. Heldigvis. For hva hadde vel livet vært uten knasende sprøe epler, røde, gule, grønne eple, store og små, søte og syrlige epler? Hva skulle vi gjort hvis ikke det fantes varm eplekake med vaniljekrem? Frisk og syrlig eplemost? Mormors tilslørte bondepiker? Krise, sier jeg bare!
Jeg har gått gjennom arkivet mitt og funnet fram til noen av mine favorittoppskrifter med eple på ingredienslisten og det er ikke bare på kakefronten epler kan brukes. Jeg benytter det ofte i middagsretter, og til jul er det et “must” i familiens sennepssild.
Mine favorittoppskrifter med eple
Cottage cheese med eple og karamellnøtter
Dette er snop forkledd som frokost. Eller i det minste et sabla godt mellommåltid ;-)
Pai med sopp, eple og blåmuggost
Eple og blåmuggost er veldig gode venner. Prøv det neste gang su skal ha ostemat. Eller i denne rustikke og enkle paien med sopp. Gjerne med et glass portvin til.
Gresskarsuppe med eplebiter
Friske, syrlige og saftige eplebiter blir en fin kontrast som topping på denne deilig kremete gresskarsuppa. Fine er de også…
Kylling i grønn karri
Denne oppskriften har fulgt meg i årevis, og noe av det jeg liker best er de friske eplebitene som balanserer den sterke curry-sausen.
Sabla god sennepssild med eplebiter
Sild med sennep, eplebiter og dill er en klassiker i det Gulbrandske hjem. For meg blir det ikke jul uten, men det smaker godt utenom desember måned også…
Bittelitt sunnere eplekake
Det sier seg selv at eplekake ikke skal være sunt, men det må være lov å lure seg selv innimellom…
Superenkel eplepai
Har du butterdeig i frysen er du kun 30 minutter unna å sette tennene i denne deilige og superenkle desserten.
Eplegløgg
Bytt ut den vanlige julegløggen med denne friske og krydrede eplegløggen. Den er nydelig både med og uten alkohol, og varmer godt når det er surt og kalt ute.