gresskarsuppe med rød curry og ingefær
Kjøttfri mandag, Middag, Suppe

Gresskarsuppe med rød curry

Desember 2010 befant jeg meg på førjulstur til Warsawa. Det er ikke noe jeg uten videre anbefaler andre å gjøre, siden tidligere østblokkland blir ikke veldig mye mindre grå og triste når det er overskyet, regntungt og gatene er belagt med skitten snø (reis heller om våren og sommeren). Joda, julelysene og julemarkedene lettet litt på det tunge inntrykket, og shoppingen var det ingenting i veien med. Ut over dét opplevde jeg ett stort lyspunkt – en gulrotsuppe så myk og god og mild at den nesten alene fortjener et nytt besøk!

gresskarsuppe med rød curry

Jeg ønsker ikke å tråkke noen på tærne, så sagt på en pen måte: Det polske kjøkken er ikke akkurat mitt favoritt. Overraskelsen, og gleden, var derfor ekstra stor da vi til lunsj den ene dagen fikk servert en helt himmelsk gresskarsuppe til forrett. Og med dét var det gjort: jeg har vært gresskarsuppe-besatt helt siden da.
«Gresskarsuppen i Warsawa» har nok blitt noe glorifisert i min hukommelse, og det er slett ikke sikkert at den var så fantastisk som jeg tror. Men minnet av den er i alle fall veldig godt, og det inspirerer meg fremdeles til å lage nye varianter. Til denne varianten har jeg kombinert heftig rød curry paste og mild kokosmelk, noe som gir suppen asiatiske aner, og så har jeg tilsatt ingefær og malt kanel for et lunt og eksotisk preg. Mmmm…

Gresskarsuppe med rød curry (1 stor porsjon)

ca 450 g gresskar med skall, delt i båter (350 g uten skall)
60 g gul løk, delt i båter (1 litten løk)
2 fedd hvitløk, delt i to
Solsikkeolje

1-2 ts rød curry paste
10 g fersk ingefær, revet
0,5 terning grønnsaksbuljong og 3 dl vann (eller grønnsakskraft)
1 dl kokosmelk
1 krml malt kanel (0,5-1 ml)
Salt og pepper

Ristede gresskarkjerner
Limeskall
Frisk koriander eller bladpersille, finhakket

Start med å bake gresskar og løk i ovnen. Det gir en fin dybde i smaken på suppa, men det er ikke nødvendig. Dersom du ikke har tid eller ork kan grønnsakene kokes møre i gryta. Da er det viktig å huske å skrelle gresskaret først

Sett ovnen på 200 grader. Del gresskaret i båter eller mindre biter. Jeg beholder gjerne skallet på fordi jeg synes det er enklere å få av når gresskaret er ferdig bakt. Det gjør også at det blir noe mindre svinn. Skrell løk og del i båter. Fjern skall og stilkfestet på hvitløksfeddene og del i to på langs. Gni gresskar, løk og hvitløk med solsikkeolje, og krydre lett med salt og pepper. Bak midt i ovnen til gresskaret er helt mørt (ca 30-40 minutter).

Varm opp litt solsikkeolje i en kasserolle på middels sterk varme. La curry paste og revet ingefær surre forsiktig i varmen noen minutter, til du kjenner de gode krydderduftene komme opp av gryta. Mos gresskarkjøttet (ca 350 g) med en gaffel før det has over i kasserollen sammen med den bakte løken og hvitløken. Hell over vann og ha i buljongterningen (eller bruk annen grønnsakskraft) og kok opp. Senk temperaturen og la alt koke i ca 5 minutter.

gresskarsuppe med rød curry og kokosmelk

Mens suppa koker, rist gresskarkjerner i en tørr stekepanne på relativt høy varme. Når frøene begynner å poppe er de ferdige. Avkjøl og sett til side. Bruk et zest-jern til å skrape tynne strimler limeskall. Finhakk koriander (eller bladpersille, om du liker det bedre).

Bruk stavmikser/blender til å kjøre suppa til en jevn og tykk puré. Rør inn kokosmelk og kok forsiktig opp på ny. Smak til med kanel, salt og pepper.

Server gresskarsuppen toppet med gresskarkjerner limeskall og friske urter, og gjerne med godt fersk brød til. Så er det bare å nyte hver eneste skje med den tykke, gode suppa!

TIPS: Savner du litt syrlig friskhet i smaken, tilsett en liten skvis med limesaft.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.