Mammas kransekakestenger

Nå burde jeg sikkert dratt en eller annen morsom historie om hvordan mamma og jeg har stått ved kjøkkenbenken siden jeg var en halvmeter høy, og trillet kransekakedeig sammen. I wish… Sannheten er vel heller at jeg som trassig tenåring ikke kunne bry meg mindre om når mamma «og de» (et uttrykk som dekker mamma og de hun måtte befinne seg i nærheten av på gjeldende tidspunkt) bakte kransekaker. Jeg stilte sterkere opp når det skulle smakes på bakverket…

kransekakestenger med melisglasur

Obsternasige tenåringer eller ikke, mammas kransekakedeig er sabla god og fortjener heder og ære. Den inneholder til og med en «hemmelig» ingrediens: tragant. Indisk tragant i pulverform fås kjøpt på apoteket og ble mye brukt tidligere som fortykningsmiddel. Til den kiloprisen de selger det for i dag forstår jeg godt at det ikke er mye brukt lenger. Men, i kransekakedeig og marsipan skaper det smidigere konsistens og har derfor sin funksjon. Jeg tror det er den som gjør kransekakedeigen så vidunderlig lett å trille ut. Generasjoner med erfaring kan umulig ta så feil…

kransekakeoppskrift

Mammas kokebok – slik den skal se ut etter mange års trofast tjeneste

Kransekakestenger

500 g mandler, finmalt
500 g melis, siktet
1 ts tragant
4 eggehviter (medium store egg)

Pynt
Sjokolade
Melisglasur

Alt ettersom man ønsker mer eller mindre arbeid med kransekakestengene kan mandlene skoldes for en hvitere kakedeig og/eller ristes i ovnen for en mindre rå smak. Jeg verken skolder eller rister mandlene og føler ikke resultatet blir noe dårligere av det. Det er en smakssak.

rå kransekakestenger

Bruk en mandelkvern eller food processor til å male mandlene fint. Sikt inn melis og tragant, og ha til slutt eggehviter i mandelbladningen. Kna deigen godt sammen med kjøkkenmaskin og eltekrok eller for hånd, til du har en smidig deig. Dekk med plastfolie og sett kaldt i minimum 4 timer, helst over natten.

Sett stekeovnen på 180 grader. Del deigen i mindre biter og trill pølser til de er jevnt lillefingertykke. Skjær i 8-10 cm lange stenger og legg på bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen i  12-13 minutter. Kransekakestengene avkjøles helt før de pyntes med sjokolade eller melisglasur. Kakene blir enda bedre om de får minst et døgn i frysen. Ingenting er så digg som skikkelig seig kransekake…

kransekakestenger med sjokolade

Spons: den fine stripete bollen i emalje fra Cathrineholm har jeg fått av Gullsmed Berglihn.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, Småkaker, SponsetStikkord: , , Bokmerk permalenken.

7 Responses to Mammas kransekakestenger

 1. Rigmor sier:

  Gledet meg til å lage disse, så så fine ut. Lett å trille ut, så deigen var det ingenting å si på. Men, de ble SÅ flate, og slett ikke så fine som på bilde. Har fulgt oppskrift til punkt og prikke,satte også ned steketiden til ca 9-10 min. Like flate. Hva kan jeg ha gjort «galt»

  • ENEstående Mat sier:

   Hei Rigmor! Så synd at resultatet ikke ble som forventet. Jeg har kikket gjennom oppskriften igjen og det er jo ikke mange punktene det er lett gjøre feil på. Hvor lenge lot du deigen hvile i kjøleskapet? Kan muligens fryses litt.
   Men det kan kanskje være for mye eggehvite, at den totale mengden av dine eggehviter ble mer enn mine… dette er kun forslag, jeg vet jo ikke med sikkerhet. Noen ganger går det bare galt.
   Ha en fortsatt god førjulstid :-)

   • Rigmor sier:

    Deigen hvilte i kjøleskapet et døgn. Deigen var også fin å jobbe med. Tenkte at den var akkurat passe fast. Tja, ikke lett å si. Vet ikke helt hva som kan gjøres annerledes. Muligens ha dem i former, i tilfelle hvilke former? Får smake i morgen om om de er «seige» inni, hvis ikke så,føler jeg vel at denne oppskriften ble helt feil for meg.

    • ENEstående Mat sier:

     De eneste formene jeg kommer på er kransekakeformer. Det kan jo være en mulighet, men da blir det ikke stenger.
     Håper du finner ut av det :-) Lykke til!

 2. Astrid Solhaug sier:

  Hei
  Jeg er blitt en fortvilet kransekake- baker. Nå får jeg de ikke til lenger, ringene sprekker på oppsiden, det blir et slags luftrom på alle ringene når de er ferdigstekte. Bruker alltid å male mandlene med håndkvern, 500 g mandler og 500 g melis og 2-3 eggehviter som jeg pisker lett. Stekes 180 g i 12 min. Jeg bruker ikke foodprosessor, vet ikke hva jeg gjør galt. Hvor lenge skal en elte? Det er irriterende å ikke få det til lenger. Takker for gode råd.

  • ENEstående Mat sier:

   Hei Astrid! Så trist at du ikke lenger får til kransekakene. Jeg er dessverre ingen dreven kranskekakebaker selv. Det er mammas oppskrift det går i og den funker stort sett greit. Ting som kan gå galt er evt. om det er gamle råvarer, om du har byttet ovn eller en annen tilsynelatende lite betydelig detalj som er endret… Baking handler ofte om å være nøyaktig og holde øye med detaljene, som det virker som du har kontroll på. Det eneste jeg vet er at jeg ikke elter noe særlig lenge.

   Beklager at jeg ikke kan være til mer hjelp enn dette. Lykke til og god jul!
   AC :-)

 3. Arve Kristiansen sier:

  Hei, jeg kom over denne posten da jeg søkte etter fremgangsmåter på kransekakestenger. -Har i flere år bakt 10-12 kransekaker pr år, og perfeksjonert metoden rimelig bra på de, nå var det første gang jeg ville lage stenger, og jeg ser at det aller meste er likt. Nå er stengene klare, og det ser riktig bra ut. Fremgangsmåten jeg sverger til er slik: Jeg maler 500g mandler for hånd, blander det med 500g melis. Tilsetter 4 LETT piskede eggehviter av middels størrelse. (Piskes de for mye, blir det luft og «heving» under steking.) Blander dette i mixer med eltekrok til det er kommet godt sammen. Så kommer trikset: Form deigen til en pølse, legg den i alu-folie og putt den i ovnen på 100 grader i én time. -Så bare slår jeg av ovnen og lar pølsen ligge der til neste dag. Når jeg er klar til å steke, varmer jeg den forsiktig opp igjen på ca 80 grader til den kjennes passe varm ut, og da er deigen en drøm å jobbe med. Ved steking i former smører jeg disse med klaret smør og semulegryn. I min ovn er 200grader passe, men jeg har måttet gå litt opp og ned i temp på ulike ovner – det ser man fort. Lykke til med kransekakene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.