Mammas kransekakestenger

Nå burde jeg sikkert dratt en eller annen morsom historie om hvordan mamma og jeg har stått ved kjøkkenbenken siden jeg var en halvmeter høy, og trillet kransekakedeig sammen. I wish… Sannheten er vel heller at jeg som trassig tenåring ikke kunne bry meg mindre om når mamma «og de» (et uttrykk som dekker mamma og de hun måtte befinne seg i nærheten av på gjeldende tidspunkt) bakte kransekaker. Jeg stilte sterkere opp når det skulle smakes på bakverket…

kransekakestenger med melisglasur

Obsternasige tenåringer eller ikke, mammas kransekakedeig er sabla god og fortjener heder og ære. Den inneholder til og med en «hemmelig» ingrediens: tragant. Indisk tragant i pulverform fås kjøpt på apoteket og ble mye brukt tidligere som fortykningsmiddel. Til den kiloprisen de selger det for i dag forstår jeg godt at det ikke er mye brukt lenger. Men, i kransekakedeig og marsipan skaper det smidigere konsistens og har derfor sin funksjon. Jeg tror det er den som gjør kransekakedeigen så vidunderlig lett å trille ut. Generasjoner med erfaring kan umulig ta så feil…

kransekakeoppskrift

Mammas kokebok – slik den skal se ut etter mange års trofast tjeneste

Kransekakestenger

500 g mandler, finmalt
500 g melis, siktet
1 ts tragant
4 eggehviter (medium store egg)

Pynt
Sjokolade
Melisglasur

Alt ettersom man ønsker mer eller mindre arbeid med kransekakestengene kan mandlene skoldes for en hvitere kakedeig og/eller ristes i ovnen for en mindre rå smak. Jeg verken skolder eller rister mandlene og føler ikke resultatet blir noe dårligere av det. Det er en smakssak.

rå kransekakestenger

Bruk en mandelkvern eller food processor til å male mandlene fint. Sikt inn melis og tragant, og ha til slutt eggehviter i mandelbladningen. Kna deigen godt sammen med kjøkkenmaskin og eltekrok eller for hånd, til du har en smidig deig. Dekk med plastfolie og sett kaldt i minimum 4 timer, helst over natten.

Sett stekeovnen på 180 grader. Del deigen i mindre biter og trill pølser til de er jevnt lillefingertykke. Skjær i 8-10 cm lange stenger og legg på bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen i  12-13 minutter. Kransekakestengene avkjøles helt før de pyntes med sjokolade eller melisglasur. Kakene blir enda bedre om de får minst et døgn i frysen. Ingenting er så digg som skikkelig seig kransekake…

kransekakestenger med sjokolade

Spons: den fine stripete bollen i emalje fra Cathrineholm har jeg fått av Gullsmed Berglihn.

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, Småkaker, SponsetStikkord: , , Bokmerk permalenken.

11 Responses to Mammas kransekakestenger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.