Kremet soppsuppe med blåmuggost

Jeg er fascinert av hvordan vi smaksmessig beveger oss fra Ã¥ ikke like noe, til plutselig Ã¥ være superfan. Jeg, som de fleste andre, har pÃ¥ et eller annet tidspunkt i livet hatt noen utfordringer pÃ¥ ingrediensfronten. Noen av disse har vært oliven (kjent fenomen), rosenkÃ¥l (noen kommer seg aldri over traumene) og sopp (vanlig/uvanlig?). Det med oliven løste jeg ved Ã¥ dytte innpÃ¥ til smaksløkene mine gav etter. NÃ¥r det kom til rosenkÃ¥len mÃ¥tte jeg bytte fra frossen-varianten til ferskvaren, og sÃ¥ var resten en lek. Med sopp var det stikk motsatt: jeg likte hermetisk sjampinjong, mens den ferske var «fæl».

soppsuppe med blåmuggost

Til slutt var det en kremet soppsuppe, tilfeldigvis servert pÃ¥ en roterende restaurant i Wien, som fikk meg til Ã¥ «se lyset», bÃ¥de nÃ¥r det kom til sopp og suppe. Selv om jeg fremdeles var i tenÃ¥rene da dette skjedde (altsÃ¥ litt mer enn et par Ã¥r siden…) husker jeg fremdeles den fløyelsmyke smaken av skog og fløte som smøg seg inn og festet seg i hukommelsen min. Det er vidunderlig nÃ¥r lykke kan oppnÃ¥s i en suppeskje, ikke sant?

I dag grøsser jeg nesten ved tanken på at jeg spiste hele hermetiske sjampinjonger, nærmest rett fra boksen. Men skal jeg være helt ærlig, og det bør man jo være, så er det sjelden jeg sitter å gomler innpå rå, ferske sjampinjonger. I suppeformat, derimot, er jeg klar som et egg!

Til denne oppskriften har jeg lagt til en annen ingrediens som mange finner utfordrende, men som er himla godt pÃ¥ suppe. Nemlig blÃ¥muggost! Don’t knock it till you’ve tried it…

Kremet soppsuppe med blåmuggost (1 porsjon/2 forretter)

0,5 ss smør
0,5 gul løk (ca 40 g), finhakket
1 lite fedd hvitløk, finhakket
150 g aromasopp eller sjampinjong, i skiver
Ca 5 g tørket steinsopp, knust i mindre biter (kan sløyfes)
1 stilk rosmarin
2,5 dl grønnsakskraft/-buljong
0,5 dl melk
0,5 dl krem- eller matfløte
Salt og pepper
Blåmuggost

Ta en hel sopp til side, skjær i skiver og stek i tørr stekepanne på begge sider. Soppskivene brukes til garnityr ved servering.

Smelt smør i en gryte på middels sterk varme. Ha i løk, hvitløk, fersk sopp, tørket steinsopp og rosmarin. La alt surre under omrøring til løken er blank og myk og soppen har begynt å svette.

blåmuggost til soppsuppe

Hell kraft/buljong og melk over løk- og soppblandingen og kok opp. La alt små koke i ca 5 minutter. Ta ut stilken med rosmarin og bruk så stavmikser til å kjøre suppen jevn. Rør inn fløten og kok opp igjen.

Server soppsuppen rykende varm, toppet med stekte soppskiver, smuldret blåmuggost og med godt brød som tilbehør. Nam!

soppsuppe med blåmuggost

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Forrett, Kjøttfri mandag, Middag, SuppeStikkord: , , , Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.