ostekake med klementin og pepperkakebunn
Dessert, Kake

Ostekake med pepperkakebunn

Jeg hører til den delen av befolkningen som elsker småkaker (jo tørrere jo bedre) og synes 7 sorter til jul er et minimum. For de andre, de som ikke er like begeistret for julekaker som meg, kan jeg anbefale å gå for ett slag: ostekake.

Ostekake står kanskje ikke på listen over de tradisjonelle syv slag til jul, men når jeg nå har sådd dette lille frøet og  tanken får slå rot, vil du snart innse at det er helt genialt… Ostekake er jo lett å like, frisk og myk som den er. Med krydret pepperkaker i bunnen er julekakene dekket inn og klementinene har fått plass i den fløyelsmyke og lett syrlige ostekremen. Når herligheten til slutt toppes med knust peppermynte-godis blir kaken fullstendig uimotståelig.

ostekake med pepperkake, klementin og julestenger

Det er bare én viktig ting å huske på: kjøp pepperkakene i butikken, og for all del ikke knus de du har bakt selv! Jeg har bakt nok pepperkaker og kakemenn i mitt liv til å vite at disse ikke skal knuses med vilje for å brukes til noe annet. Ostekaken merker ikke forskjellen, og det lover jeg at ikke du gjør heller…

Ostekake med pepperkakebunn (24 cmØ)

150 g smeltet smør
300 g pepperkaker
1 pk sitrongelé
ca 10 klementiner/2,5 dl klementinjuice
125 g kremost naturell
125 g kremost med mandarin og ananassmak
100 g siktet melis
1 ts vaniljesukker
3 dl lettrømme
3 dl kremfløte, pisket til krem

Pepperkaker og peppermyntestenger/-drops til pynt

Sett alle ingrediensene på kjøkkenbenken i god tid før du begynner å lage kaken. Når alt er romtemperert blir det mindre sjanse for klumper.

Ta fram en “drøss” klementiner og skvis ut all den deilige saften (du trenger 2,5 dl). Sil godt før saften kokes opp i en kasserolle. Rør inn sitrongelépulveret og la væsken avkjøles til tilnærmet romtemperatur. PS: Klementinjuicen kan erstattes med vann.

Imens geléen avkjøles lager du kakebunnen og ostemassen: Smelt smøret forsiktig i en gryte. Ha pepperkakene i en brødpose og knus godt (med en kjevle eller lignende). Tilsett kakesmulene i det varme smøret og rør godt. Fordel kjeksmassen jevnt i springformen og bruk baksiden av en spiseskje til å presse massen sammen til en fast bunn. Sett formen kaldt mens ostemassen lages.

ostekake til jul med pepperkakbunn og klementinsmak

Bruk kjøkkenmaskin med visp og ha kremost og lettrømme i bollen. Sikt inn melis og vaniljesukker og kjør sammen til en jevn masse på rolig hastighet. Pisk krem i en annen bolle og vend inn i ostemassen.

Til slutt røres klementingeléen forsiktig inn i ostemassen. Hell alt over kjeksbunnen og dunk kakeformen forsiktig i kjøkkenbenken for å få en jevn kake og bli kvitt luftbobler. Dekk formen med plastfolie og sett kaldt i minimum 4-6 timer (eller natten over).

Rett før servering pyntes kaken med mer pepperkaker og julestenger med peppermyntesmak, og dermed er det klart for jule-ostekake-bonanza!

ostekake med pepperkakebunn

ostekake med pepperkakebunn

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.