En god sjokoladekake er noe alle liker, store som små, og det passer i grunnen til alle anledninger. Barnebursdager, konfirmasjoner, 17. mai, bryllup, sommerfest… You name it! Det finnes i grunnen kun ett tidspunkt det IKKE passer, og det er umiddelbart rett etter du har gaflet innpå et stort stykke sjokoladekake. Akkurat da er du litt kvalm og du hater sjokoladekaken en smule. Du forbanner dens forførende, mørke krefter og skjemmes litt over din egen svake karakter. Og du sier til deg selv: “Nå er det nok!”
En halvtime senere er alt glemt og du står igjen siklende over kakefatet…
Jaja, her burde det stå “jeg” i stedet for “du”, men jeg liker å tro at jeg ikke er alene om å ha det slik. At det faktisk finnes flere enn meg der ute som tenker at all verdens problemer vil forsvinne med et stykke saftig sjokoladekake, for så å angre bittelitt umiddelbart etterpå.
Og hvis ikke du også føler det slik: Mer kake på meg ;-)
Jeg har også et par enkle oppskrifter på uimotståelige brownies hvis du liker det bedre: brownies med kokos og brownies med marsipan!
Til alle dere andre som jeg vet synes sjokoladekake er uimotståelig godt, her er oppskriften på det som både er guddommelig godt og djevelens verk på én og samme tid:
Enkel sjokoladekake (kakeform 22 cm Ø)
- 3 egg
- 250 g sukker
- 125 g smeltet smør
- 1,5 dl melk
- 175 g hvetemel
- 50 g kakao
- 1 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 0,5 ts salt
Smørkrem
- 200 g smør, romtemperert
- 300 g melis, siktet
- 50 g bakekakao, siktet
- 1/2 egg (pisk et egg sammen, bruk halvparten)
- 2 ss ekstra sterk kaffe
- + 1 kurv friske jordbær til pynt
Sett ovnen på 160 grader. Fest et bakepapir i bunnen av springformen. Gni sidene inn med smør eller olje og fest bakepapir langs kanten.
Bruk kjøkkenmaskin med visp og pisk egg og sukker til luftig eggedosis (ca. 5 minutter). Smelt smør og rør sammen med melken. Sikt sammen mel, kakao, bakepulver, vaniljesukker og salt i en egen bolle.
Bytt til K-krok på kjøkkenmaskinen og kjør på laveste hastighet. Tilsett mel- og smørblandingen vekselsvis i eggedosisen til alt er godt blandet. Avslutt med det våte.
Hell kakerøren i kakeformen og stek midt i ovnen i 50-60 minutter.
I mellomtiden kan du se en episode av favorittserien eller lage klar smørkremen: Rør sammen mykt smør, melis og kakao med k-krok. Tilsett pisket egg og kaffe og pisk alt sammen til en herlig krem. Jo mer du pisker, jo luftigere og lysere blir den.
Avkjøl kaken helt før den deles i to horisontalt. Smør et lag smørkrem jevnt utover bunnen og legg på toppen. Bruk sprøytepose eller spatel til å fordele resten av kremen på toppen og sidene. Pynt med jordbær. Den friske bærsmaken løfter den mektige smaken til nye høyder.
Hei!
Det ble lite røre for en springform på 24cm.. ikke hevet den seg nok til at det var nødvendig med så stor form.. har du skrevet feil?
Hei Ingrid! Det kan se ut som jeg har skrevet feil, ja. Eller tenkt at formen var større enn den faktisk er. Endrer til 22 cm nå. Takk for tilbakemeldingen og beklager så mye at det ble feil da du lagde den.
Kaka blei en slager, brukte en del mer kaffe i glasuren en satt i oppskrifta. og tok litt natron i kalenderen. Helt perfekt
Så gøy at kaka ble en suksess, Camilla! Det er en av de kakene jeg ilker best å bake – enkel og skikkelig god :-)
Hei! må man ha egg i glasuren, eller går det fint uten?
Du kan fint lage smørkremen uten egg hvis du heller vil det. Men jeg synes den fikk ekstra god konsistens i forhold til sjokoladekremer jeg har laget uten. Smak og behag, tenker jeg. Om du ikke vil kaste den andre halvparten av egge kan jo det brukes i kakerøren.
Lykke til
Hei! Kaken ble en suksess første gangen, men jeg synes det er litt vanskelig å forstå rekkefølgen når man skal blande smør/melk, mel og eggedosis.