enkel sjokoladekake
Kake

Enkel og sabla god sjokoladekake

En god sjokoladekake er noe alle liker, store som små, og det passer i grunnen til alle anledninger. Barnebursdager, konfirmasjoner, 17. mai, bryllup, sommerfest… You name it!

Det finnes kun ett tidspunkt det IKKE passer, og det er umiddelbart rett etter du har gaflet innpå et stort stykke sjokoladekake. Akkurat i det øyeblikket er du litt kvalm og du hater sjokoladekaken en smule. Du forbanner dens forførende, mørke krefter og skjemmes litt over din egen svake karakter. Og du sier til deg selv: “Nå er det nok!”

En halvtime senere er alt glemt og du står igjen siklende over kakefatet…

enkel sjokoladekake

Jaja, det burde stått “jeg” i stedet for “du”, men jeg liker å tro at jeg ikke er alene om å ha det slik. At det faktisk finnes flere enn meg der ute som tenker at all verdens problemer vil forsvinne med et stykke saftig sjokoladekake, for så å angre bittelitt umiddelbart etterpå.

Og hvis ikke du også føler det slik: Mer kake på meg ;-)

Til alle dere andre som jeg vet synes sjokoladekake er uimotståelig godt, her er oppskriften på det som både er guddommelig godt og djevelens verk på én og samme tid:

Enkel sjokoladekake (kakeform 22 cm Ø)

3 egg
250 g sukker
125 g smeltet smør
1,5 dl melk
175 g hvetemel
50 g kakao
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
0,5 ts salt

Smørkrem
200 g smør, romtemperert
300 g melis, siktet
50 g bakekakao, siktet
1/2 egg (pisk et egg sammen, bruk halvparten)
2 ss ekstra sterk kaffe
+ 1 kurv friske jordbær til pynt

Sett ovnen på 160 grader. Fest et bakepapir i bunnen av springformen. Gni sidene inn med smør eller olje og fest bakepapir langs kanten.

Pisk egg og sukker til luftig eggedosis. Smelt smør og rør sammen med melken. Sikt sammen mel, kakao, bakepulver, vaniljesukker og salt i en egen bolle.

Bruk K-krok på kjøkkenmaskinen og kjør på laveste hastighet. Tilsett mel- og smørblandingen vekselsvis til alt er godt blandet. Avslutt med det våte.

sjokoladekake

Hell kakerøren i kakeformen og stek midt i ovnen i 50-60 minutter.

I mellomtiden kan du se en episode av favorittserien eller lage klar smørkremen: Rør sammen mykt smør, melis og kakao med k-krok. Tilsett pisket egg og kaffe og pisk alt sammen til en herlig krem. Jo mer du pisker, jo luftigere og lysere blir den.

Avkjøl kaken helt før den deles i to horisontalt. Smør et lag smørkrem jevnt utover bunnen og legg på toppen. Bruk sprøytepose eller spatel til å fordele resten av kremen på toppen og sidene. Pynt med jordbær. Den friske bærsmaken løfter den mektige smaken til nye høyder.

6 Comments

 1. Hei!

  Det ble lite røre for en springform på 24cm.. ikke hevet den seg nok til at det var nødvendig med så stor form.. har du skrevet feil?

  • ENEstående Mat

   Hei Ingrid! Det kan se ut som jeg har skrevet feil, ja. Eller tenkt at formen var større enn den faktisk er. Endrer til 22 cm nå. Takk for tilbakemeldingen og beklager så mye at det ble feil da du lagde den.

 2. Camilla Kristiansen

  Kaka blei en slager, brukte en del mer kaffe i glasuren en satt i oppskrifta. og tok litt natron i kalenderen. Helt perfekt

  • ENEstående Mat

   Så gøy at kaka ble en suksess, Camilla! Det er en av de kakene jeg ilker best å bake – enkel og skikkelig god :-)

 3. Christina

  Hei! må man ha egg i glasuren, eller går det fint uten?

  • ENEstående Mat

   Du kan fint lage smørkremen uten egg hvis du heller vil det. Men jeg synes den fikk ekstra god konsistens i forhold til sjokoladekremer jeg har laget uten. Smak og behag, tenker jeg. Om du ikke vil kaste den andre halvparten av egge kan jo det brukes i kakerøren.
   Lykke til

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.