Fårikål, selveste nasjonalretten vår, er både elsket og hatet. Vel, det kan være den er elsket av alle andre, mens jeg har befunnet meg litt alene ute på hat-siden, nesten på grensen til å være upatriotisk. Den tiden er heldigvis et tilbakelagt stadium og jeg er endelig over på kjærlighetslaget.
Jeg er ganske sikker på at årsaken til dette sidebyttet, er løk. For ekte fårikålentusiaster vil det kanskje være som å banne i kirka, men introduksjonen av den lille, allsidige grønnsaken gjør faktisk underverker på smaken. Så mye at jeg nå tilhører menigheten.
Fårikål til en, takk.
Lurer du på om det er mulig å lage kun én porsjon fårikål, så er svaret ja. Men selv om jeg er dronningen av enestående middager, vil jeg ikke anbefale det. For det første blir det rett og slett litt lite i gryta til å lage alle de deilige smakene. Det blir vanskelig å legge mer enn ett lag.
For det andre, hvis du først skal la noe stå å putre i ei gryte i tre timer, kan du i det minste få to middager ut av det. Og alle vet jo at fårikål smaker bedre når den varmes opp dagen etter…
Kremet soppsuppe er en annen av mine høstfavoritter. Anbefales på det varmeste!
Tradisjonell fårikål (2 porsjoner)
- 2 ts hele pepperkorn
- 600 g hodekål
- 0,5 gul løk
- 600 g fårikålkjøtt
- 1 ts salt
- 2,5 dl vann
- Kokte poteter
Det ligger mye følelser rundt dette om pepperkornene skal få flyte fritt i gryta eller ikke. Gjør som du vil, men for all del start med å riste pepperkornene noen minutter i en tørr stekepanne på høy varme. Dette frigjør aromaene og gjør at pepperet smaker mer. Og vi vil jo ha god smak!
Slik gjør du:
- Rens kål og løk og skjær i passe tynne båter. Ikke skjær for tynne båter, da koker det bare helt i stykker.
- Legg halvparten av kjøttet med fettsiden ned i en passe stor gryte. Fordel halvparten av kålen, løken og kryddere over kjøttet.
- Legg deretter siste lag av kjøtt og avslutt med resten av kål, løk, salt og pepperkorn.
(Lager du flere enn 2 porsjoner, legger du bare kjøtt, kål, løk og krydder lagvis til alt er på plass i gryta. Oppskriften er enkel å gange opp: Beregn ca. 300 g fårikålkjøtt pr. pers. og bruk like mye kål.) - Hell over vannet, sett på lokk og kok opp.
- Senk temperaturen og la fårikålgryta småputre i 3 timer. Da er kjøttet så mørt at det faller fra hverandre og kål og løk har fått en mørkere farge, med himmelsk god smak.
- Server med kokte poteter. Og så er det bare å glede seg til restemiddagen i morgen ;-)
Fårikål er en sånn rett det er veldig greit å lage for en enestående ;) Tåler å stå i kjøleskap en dag eller to, og tåler veldig godt å fryses i posjoner til de dagene du ikke gidder å lage noe.
Mange av de norske tradisjonsrettene er veldig takknemlig sånn :)
Takk for hyggelig kommentar og gode innspill! Jeg har aldri lagt ferdig fårikål i frysen før, men det skal jeg absolutt prøve dersom jeg har mye for mye ;-)
Får i kål er noe av det fineste med høsten. Blir sulten av å lese og se på bilder. Deilig norsk mat :)
Takk for hyggelig tilbakemelding, Lena!