Kremet kylling med estragon

Mitt kjennskap til estragon har vært at det er den viktigste ingrediensen i béarnaisesaus, men ut over det har jeg ikke tatt inn over meg alle de andre fortreffelige måtene å bruke den på. Før nå. Til mitt forsvar så er det ikke så ofte man kommer over fersk estragon i butikkene. Og når man endelig gjør det så er det lett å bli usikker, for hva skal denne mystiske «franskmannen» brukes til? Fra nå av er svaret helt klart: kremet kylling! Estragon kan nemlig forvandle relativt smakløse kyllingfileter om til kulinariske høydepunkter.

kremet kylling med estragon og sitron

Kylling og estragon altså veeeldig gode venner, noe hele den franske befolkningen har visst i årevis, det er bare jeg som kommer litt sent til festen. Men bedre sent enn aldri, tenker nå jeg.

Så neste gang du kommer over fersk estragon i butikken – ta den med hjem og bli forelsket!

Kremet kylling med estragon (1 porsjon)

150 g kyllingfilet (eller 1 kyllinglår)
Salt og pepper
1 ts olivenolje + 1 ts smør
2 små sjalottløk, delt i 2
2
 fedd hvitløk
0,5 dl kyllingbuljong
ca. 30 g kremost naturell (lettost hvis du vil), romtemperert
2 stilker fersk estragon
0,25 sitron

Småpoteter
Rosenkål
1 ts smør

Forvarm ovnen til 200 grader og ta frem en ildfast form som du smører med litt olje. Eller du kan bruke en stekepanne som kan settes i ovnen.

Tørk kyllingfileten godt, del i to på midten og krydre med salt og pepper på begge sider. Varm opp olje og smør i en stekepanne på middels sterk varme og brun kyllingen godt på begge sider, ca. 4 minutter totalt.

Rens sjalottløk og hvitløk og del i to. Brun sjalottløken et par minutter sammen med kyllingfileten i stekepannen.

Ha utblandet buljong, kremost og halvparten av estragonbladene i en høy, smal beholder. Bruk stavmikser til å kjøre det til en jevn blanding. Hell sausen over i stekepannen og tilsett hvitløksfeddene. La sausen koke raskt opp under omrøring og smak til med salt og pepper. Synes du sausen er for tynn kan den tyknes med litt maisennajevning (bland sammen like deler kaldt vann og maisenna og rør inn i sausen).

Dekk til stekepannen med folie eller ha alt over i den ildfaste formen og dekk den med folie. Sett på rist midt i ovnen i 20-30 minutter, til kyllingen er gjennomstekt. Tiden varierer etter hvor tykke filetene er.

I mellomtiden kan du koke poteter og rosenkål. Rosenkål er aller best når de så vidt er møre, så ikke kok disse for lenge. 3-4 minutter pleier være nok. Hell av kokevannet på potetene og rosenkålen og tilsett litt smør rett før servering. La det smelte og smøre grønnsakene.

Sjekke om kyllingen er gjennomstekt ved å stikke den med en tynn pinne eller lignende. Når det pipler ut klar kraft er maten klar. Skvis over litt sitronsaft, pynt med resten av estragonstilkene og nyyyyyt!

kremet kylling med estragon og rosenkål

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under MiddagStikkord: , , Bokmerk permalenken.

2 Responses to Kremet kylling med estragon

  1. Daniel sier:

    Dine oppskrifter er fantastiske! Tusen takk

    • ENEstående Mat sier:

      Ååå, for en herlig melding å få! Selv takk – denne kan jeg leve lenge på. God påske, Daniel

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.