Sabla saftig sitronkake

Du kjenner kanskje til uttrykket «When life gives you lemons, make lemonade»? Det er klisjé jeg liker å ta frem når det butter imot og verden er litt slem med meg. At det er mulig å snu noe negativt om til noe godt og positivt. Som for eksempel å forvandle en gjeng med sitroner om til en sitronkake…

I de første ukene med sosial distansering har jeg fått plenty av mulighet til å bli enda bedre kjent med meg selv. Det har blant annet blitt enda tydeligere hvor ekstremt sosial jeg er. Jeg visste jo det fra før av men nå som jeg ikke får dekket det behovet, kjenner jeg hvor mye det faktisk betyr å ha flokken min rundt meg. Og for å ikke bli helt tussete i all denne alenetiden har jeg kastet meg i bakingen.

sitronkake med valmuefrø

Det er heldigvis trygt å bake til andre

Mangelen på mel og gjær i butikkene tyder på at jeg ikke er den eneste som har tatt til kjøkkenet i disse koronatider. For meg er det noe terapeutisk å stå ved kjøkkenbenken og måle opp, blande, elte, røre og øse omsorgsoverskuddet over i en kake, et brød eller noe annet godt.

Og så er det fint å vite at det er lov å dele med andre! Som alltid handler det å være flink med håndhygiene på kjøkkenet, litt ekstra grundig i disse tider, men det å dele mat med andre er trygt. Det kan til og med være ekstra hyggelig å vise noen at du tenker på dem med et stykke kake eller et ferskt brød. Du kan lese mer om dette på brodogkorn.no

Så tilbake til denne herlige sitronkaka. Makan til saftig, frisk og deilig formkake har jeg neppe vært borti. Den er rett og slett så god at det blir en liten fest i munnen når du spiser den. Så neste gang du har 3 sitroner liggende som lurer på hva de skal bli når de blir store, er svaret selvsagt SITRONKAKE 💛

sitronkake med valmuefrø

Sitronkake med valmuefrø (1 formkake)

225 g sukker
40 g smør, mykt + ekstra til smøring av brødform
3 egg
100 g gresk yoghurt naturell (tykk), romtemperert
125 g kremost naturell, romtemperert
3 sitroner, saft og revet skall
200 g hvetemel
0,5 ts bakepulver
0,5 ts natron
1 ts vaniljesukker
1-2 ss valmuefrø
0,5 salt

Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en brødform (på ca. 1,5 liter), gni inn sidene med litt smør og kle med bakepapir. Smøret gjør at papiret sitter stødigere når du skal helle oppi kakerøren.

Bruk gjerne kjøkkenmaskin med K-krok og visp sukker, smør og egg sammen i ca. 5 minutter.

Visp yoghurt og kremost sammen og tilsett eggeblandingen. Kjør til alt er godt blandet.

Skyll og tørk sitronene godt. Riv det ytterste, gule skallet på fint rivjern. Press ut saften fra sitronene. Ha alt i røren og bland godt sammen.

Sikt sammen det tørre en bolle og bland sammen med eggeblandingen til du har en klumpfri kakerøre. Tilsett vapmuefrøene og rør om til de er jevnt fordelt. Ikke jobb mer med røra enn nødvendig, for da kan sitronkaka bli tørr. Og tørr kake er kjedelig!

Hell kakerøren over i brødformen og stek på rist nederst i ovnen i ca. 50-60 minutter.

Stikk kaken med en tynn pinne når steketiden nærmer seg slutten. Når pinnen kommer ut ren, er kaken ferdigstekt. Avkjøl på rist og prøv å motstå fristelsen å skjære deg et stykke til kaken er romtemperert… Det vil kreve massiv selvbeherskelse men det skal visstnok være mulig.

Blir det sitronkake til overs kan du fryse den ned i tykke skiver og ta opp når du blir fysen.

sitronkake med valmuefrø

Print Friendly, PDF & Email
Arkivert under Bakst, KakeStikkord: , , , Bokmerk permalenken.

4 Responses to Sabla saftig sitronkake

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.