gryte med salts svineknoke, hvite bønner og spinat
Middag

Bønnegryte med salt svineknoke og spinat

Jeg er stor fan av retter som krever lang tid og liten innsats! Og denne herlige gryteretten med salt svineknoke, hvite bønner, rotgrønnsaker og spinat er akkurat det: langsom, lite krevende – og vanvittig god!

gryte med salts svineknoke, hvite bønner og spinat

Inspirert av min utrolig dyktige matbloggkollega Maj-Britt i Spiselandslaget, har jeg kastet meg ut på et lite eventyr med hvite bønner. Hun kom nemlig med mange nyttige tips til å bruke tørkede bønner i sin herlige gryte med hvite bønner. Et av disse gav meg håp om at også jeg kan spise det, uten å forvandles til en levende prompepute i etterkant. Hurra!

Alt jeg behøver å gjøre er å bytte vann på bønnene et par ganger i løpet av det omtrent halve døgnet de skal bløtlegges. Vanskeligere er det ikke – og det er verd innsatsen for å si det sånn (blunk, blunk). Snakk om aha-opplevelse…

Rimelig middag med salt svineknoke

Men det er selvsagt flere positive sider ved denne nydelige gryteretten. Som nevnt, det er ikke store innsatsen som kreves for at dette skal bli godt. Tid er den viktigste ingrediensen, salt svineknoke er kanskje den rimeligste (det er nesten tøysete billig) og alle grønnsakene gjør at man får ekstra god samvittighet på toppen av det hele. Og etter dét er det bare å lene seg tilbake og vente på at maten mer eller mindre lager seg selv.

Sjekk også ut oppskriften min på svineknoke med kålrotstappe. Jeg har også et godt tips til hva du kan gjøre hvis du har rester av svineknoke.

Gryterett med salt svineknoke og hvite bønner

Jeg har forsøkt et par ganger nå men klarer ikke lage mindre enn 3 porsjoner av denne gryta. Det må liksom bli såpass med en hel svineknoke. Men egentlig er det ikke noe å være lei seg for, for dette er kanskje verdens beste restemat.

Bønnegryte med salt svineknoke og spinat (3 porsjoner)

 • 100 g hvite bønner (tørre)
 • 1 salt svineknoke
 • 1 gul løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 250-300 g sellerirot, i terninger
 • 2 gulrøtter, i tykke skiver
 • 1 laurbærblad
 • 1 ts tørket timian
 • 1 terning med grønnsakbuljong (med lite salt), eller tilsvarende fond)
 • Ca. 7 dl vann
 • 0,5 dl god olivenolje
 • 0,5 sitron, skall og saft
 • 50 g baby leaf spinat
 • Nykvernet pepper
 • Godt brød

Dag 1: Start med å legge bønnene i kaldt vann kvelden før gryteretten skal lages. Bruk dobbelt så mye vann som bønner og bytt gjerne vann underveis. Du kan også bruke hermetiske bønner – ca. dobbel vekt av de tørre.

Dag 2: Sett ovnen på 160 grader. Tørk svineknoken godt med tørkepapir og skjær i biter (beinet er som regel allerede skåret over et par steder). Brun raskt i litt olje i en jerngryte eller stekepanne.

Løft ut svineknoken og tilsett løk, hvitløk, sellerirot, gulrot, de utvannede bønnene, laurbærblad, timian og buljongterning. Legg svineknoken på toppen.

Hell over vann, olivenolje og tilsett revet sitronskall og sitronsaft. Sett på lokk og sett gryten inn i ovnen i ca 2,5 timer, eller til kjøttet løsner fra beinet.

Ta gryten ut av ovnen og løft ut kjøttet. Rens for bein og del kjøttet i mindre biter. Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med spinatbladene. Rør om og gi bønnegryten et lite oppkok.

Server med ferskt brød og smør. Og prøv å ikke spise så mye at du må ha hjelp bort til sofaen etterpå.

bønnegryte med salt svineknoke og spinat

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.