klementinmarmelade til ost
Tilbehør

Krydret klementinmarmelade

Hva tror du Tøfflus og skomaker Andersen gjorde i Skomakergata på 1. juledag? Jeg liker å tenke at de tok seg en velfortjent hvil med beina på bordet, julefilmer på TV’n og spiste pepperkaker med blåmuggost. Og kanskje de unnet seg litt deilig klementinmarmelade, siden julekalenderen “endelig” var over?

klementinmarmelade til ost

Jeg innser at færre og færre tar akkurat denne referansen, men enn så lenge er jeg ikke er helt alene om å ha gode minner fra Jul i Skomakergata… Hva er vel julen uten Jens Petrus sin velduftende nellik- og klementinkalender på kjøkkenbenken?

hjemmelaget julekalender med klementin og nellik

Jeg orker selvsagt ikke vente helt til romjula før jeg lager min deilige klemntinmearmelade. Den er perfekt å gi i gave, både før jul og under treet.

Klementiner er selvsagt godt au naturel, men som med kalenderen får de en ekstra dimensjon sammen med varme kryddere. I min klementinmarmelade liker jeg å bruke vanilje og stjerneanis, men her hadde det funket vel så bra med både kanel og kardemomme – og nellik, selvsagt.

Klementinmarmelade til ostefatet

Syltetøyet er herlig søtt, litt bittert og bittelitt krydret, og smaker himmelsk godt til brie, mild blåmuggost og edamer. 

Jeg har også pimpet opp selveste julegrøten med revet marsipan og en dash klementinmarmelade sammen med smørøyet. Det er helt magisk godt! Her snakker vi “next level”-risgrøt, ass! 

En annen ting som blir ekstra godt med klementiner, er ostekake (den med pepperkakebunn)!

Jeg liker at den litt bitre smaken er ganske fremtredende i marmeladen og så lenge skallet ikke er for tykt bruker jeg gjerne alt. Hvis jeg vil ha mindre bitterhet i smaken eller skallet er for tykt, skreller jeg omtrent halvparten før de går i gryta. Og hvis klementinene i tillegg er tørre bruker jeg kanskje bare skall fra 1-2 klementiner, for å sikre et delikat og smakfullt resultat.

klementinmarmelade med stjerneanis

Krydret klementinmarmelade (3-4 dl)

  • 500 g klementiner med tynt skall
  • 1,5 dl vann
  • 150 g sukker
  • 2 ss sitronsaft
  • 1 vaniljestang
  • 1 hel stjerneanis

Vask og skrubb klementinene godt i lunkent vann. Skrell halvparten eller mer for mildere smak. Del hver klementin i to og skjær deretter i tynne skiver. Grovhakk litt hvis du ønsker at skallet skal være i mindre biter.

Ha all frukten i en kasserolle og hell over vann, sukker og sitronsaft. Rør om. Del vaniljestangen i to på langs og ha i gryten sammen med hel stjerneanis. Rør om til alt sukkeret har løst seg opp og kok opp.

La klementinmarmeladen småkoke under lokk i ca. 1 time. Rør om av og til (og ta ut stjerneanisen etter 15 minutter hvis du vil ha en mildere anissmak). Virker marmeladen for tyntflytende etter en time kan du la den koke videre uten lokk, til ønsket konsistens. Husk at marmeladen tykner når den avkjøles. I mellomtiden kan du sterilisere syltetøyglassene.

Slik steriliserer du syltetøyglass

Forvarm ovnen på 100 grader. Legg rene glass og lokk på rist og sett inn i ovnen i 10-15 minutter. Varm syltetøy/marmelade fylles på de varme glassene. Sett på lokk og skru til mens alt er varmt. Avkjøl i romtemperatur.

Løft ut vaniljestang og stjerneanis og hell marmeladen på varme, rene glass. Sett på lokk og la glassene stå på kjøkkenbenken til de er helt avkjølt. Uåpnede glass har lang holdbarhet – åpnede glass bør oppbevares i kjøleskapet og spises i løpet av 1-2 uker.

TIPS: Klementinmarmeladen kan også løfte sausen til and og kalkun til nye høyder.

TIPS 2: Hvis du koker marmeladen for lenge (som jeg har gjort mang en gang) og den blir for tykk, er det bare å tilsette mer vann og la alt koke opp igjen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.