falafel med couscoussalat og peanøttdressing
Kjøttfri mandag

Mettende salat med falafel, couscous og peanøttdressing

Cooks in 15 minutter Difficulty Easy

Jeg vet ikke hvordan det er med deg men hjemme hos meg har mandager en tendens til å bli litt som 1. januar. Kosebuksene legges bort og “usunne” elementer i kjøleskapet erstattes med sunnere, og gjerne grønnere, alternativer. Dette “nye og bedre” livet varer sjelden lenger enn tirsdag ettermiddag men det er i alle fall lenge nok til at jeg rekker å kose meg med en digg salat med falafel.

Magisk god dressing/dipp/saus

Stjerna her er selvsagt peanøttdressingen. For en salat er sjelden bedre enn dressingen man har over, ikke sant? Jeg har latt meg inspirere av en oppskrift jeg fant på instagramkontoen til foodwastefeast. Den er så god at du nesten glemmer at det er grønnsaker du spiser og kan brukes både som dipp og dressing, varm og kald. Kanskje som et alternativ til til kylling satay?

Har du en rest av peanøttsmør igjen på et glass fyller du bare på med de andre ingrediensene, setter på lokket og rister godt. Så enkelt og såååå godt!

tykk peanøttdressing
Hvis du holder igjen litt på vannet kan dressingen brukes som en dipp. Superdigg til rå grønnsaker – og falafel, selvsagt!

Hjemmelaget falafel vs ferdigkjøpt

Jeg er ingen ekspert men har laget falafel nok ganger til å vite at det ikke er et hverdagsprosjekt. I alle fall ikke for meg. Misforstå meg rett: hjemmelaget falafel er kjempedigg og hvis du er en dreven så bruker du selvsagt det til denne oppskriften. Men til en kjapp mandagsmiddag som dette vil jeg anbefale å kjøpe ferdige kikertkaker i butikken. Jeg har funnet noen fra Grønne Folk som jeg synes er supergode men det finnes sikker mange andre også.

falafel med peanøttdressing

Salat med falafel, couscous og peanøttdressing (1 porsjon)

  • 1 dl vann (med buljongpulver, hvis du vil)
  • 40 g tørr couscous
  • 0,25 slangeagurk
  • 0,5 rød paprika
  • 2-3 reddiker
  • 5-6 cherrytomater
  • 1 stilk vårløk
  • En raus neve ruccolasalat
  • 1 ss bladpersille
  • 1 ss mynteblader
  • 3 stk. falafel
  • Lompe/tortillalefse/pitabrød (kan sløyfes)

Peanøttdressing

  • 1,5 ss grovt peanøttsmør
  • 1 ss soyasaus
  • 0,5 ss lime- eller sitronsaft
  • 0,5 ts hvitvins- eller riseddik
  • 1 ts sesamolje
  • 1,5-2 ss vann

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann med i en kasserolle. Jeg bruker gjerne litt buljongpulver i vannet for å ekstra smak. Ta vannet bort fra varmen og rør inn couscous. La det stå og svelle som anvist på pakningen.
  2. Skjær agurk, paprika og reddik i tykke biter. Del tomatene i 4 og skjær vårløk i tykke skiver. Grovhakk ruccolasalat og ha alle grønnsakene i en blandebolle.
  3. Finhakk bladpersille og mynteblader. Bruk en gaffel i couscousen til å gjøre den luftig og samtidig blande inn urtene. Bland alt sammen med grønnsakene i bollen.
  4. Stek falaffelene i en stekepanne et par minutter på hver side så de blir gode og varme.
  5. Lag peanøttdressingen: Ha alle ingrediensene i et glass med lokk. Rist godt til du får en samlet dressing. Tilpass vannmengden etter hvor tykk eller tynn du ønsker at peanøttdressingen skal være.
  6. Server salat og falafel sammen med lomper eller tortillalefser. Ringle over dressingen eller bruk den som dipp.

Sava så digg!

salat med falafel, couscous og peanøttdressing

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.